Novi smjehotresni medaljon Gruje Lera

Srna
Novi smjehotresni medaljon Gruje Lera

BIJELjINA - Povodom 1. aprila - Svjetskog dana šale, iz štampe je izašao najnoviji, 15. zbornik aforistike koji je, kao i dosadašnje, priredio profesor Grujo Lero, majstor ovog književnog vida ispoljavanja potpune slobode mišljenja i uvjerenja.

Zbornik “Život piše aforizme - pet” obiluje pravom aforističkom rapsodijom, koja, prema običaju, “udara” na sve pore života.

Naslov ovom zborniku Lero je dao prema aforizmu Mitra Đerića “Život piše aforizme. Sve su kraći”.

Između korica ovog izdanja nalaze se književni prilozi čak 35 autora, koliko ih je učestvovalo na prošlogodišnjem, 17. susretu aforističara u Bijeljini.

Izdavač novog zbornika, kao i prethodnih, jeste banjalučki satirični časopis “Nosorog”, urednik je Lero, recenzent hrvatski književnik Ivo Mijo Andrić, a autor karikatura čuveni beogradski likovni umjetnik Jugoslav Vlahović.

Zbornik obiluje poslovičnom gimnastikom duha i nizom promišljenih konstatacija, oporih i ljekovitih dijagnoza.

“Dobri, duhoviti i vrijedni ljudi uspijevaju svuda gdje se nađu, zahvaljujući isključivo vlastitom znanju, umijeću i radinošću. Tako je i naš Grujo otkrio Bijeljinu kao dobru lokaciju za humor i aforistiku”, piše recenzent ovog izdanja Ivo Mijo Andrić.

Svake godine početkom aprila u Bijeljini se okupe aforisti, humoristi i satiričari iz ovog dijela Balkana da razmijene svoje dubokoumne misli i djela, na radost onih koji vole i poštuju humor i na žalost drugih - kojima se taj humor bavi.

I jedni i drugi na kraju dođu na svoje i raziđu se u zadovoljstvu koje život znači jer ga uljepšaju smijehom i vedrinom.

A te dvije riječi rat je devedesetih godina prošlog vijeka protjerao s naših prostora - da bi ih aforisti i humoristi, uz svesrdnu pomoć današnje politike, vratili u narod, gdje im je rodno i prirodno mjesto.

Humor je oduvijek bio najbolji i najefikasniji lijek protiv svih bolesti države i društva, napominje recenzent Andrić i konstatuje da humor nema nikakvih kontraindikacija, nikome ne šteti i ne ostavlja bilo kakve posljedice, već na uljudno duhovit način otkriva devijantne pojave.

Kao i obično, prvi dio zbornika ispunjen je aforizmima učesnika festivala, u drugom dijelu su vrijedne humorističko-satirične pjesme, dok je treći obogaćen zanimljivom satirično-alegoričnom humoreskom Milana Mihajlovića “Terapija na duge staze”, u kojoj na vlastitom primjeru i primjeru svoga vrlog doktora opisuje odnos pacijenta i ljekara u današnjem vremenu.

“U četvrtom dijelu nalaze se posvete organizatoru i učesnicima festivala, koje su duhovit dodatak svemu naprijed kazanom i zapisanom. Na kraju ću reći: u ime Oca i Sina za Duha svetoga. Jer, duh je ovdje ispred svega ostaloga”, zaključuje recenzent Ivo Mijo Andrić.

Iz dugog reda dovitljivih i mudrih aforizama, koji, jednostavno, ispadaju iz ovog zbornika, izdvaja se nekoliko reprezentativnih: “I naše selo se modernizovalo. Niko ne drži kravu, svi drže mobilne telefone”, “Odijelo čini čovjeka, Evin kostim - ženu”; “Vodili smo platonsku ljubav. Od plate do plate”, “Pare su zamena za plućna krila. Ko ih ima lakše diše”... U vremenu terora opšte zaraze čovjeka, zbornik “Život piše aforizme - pet” ljekovito teroriše um i misli na najkreativniji način, dajući nadu za izlaz iz (su) mraka vremena, pa makar i nakratko. Ali slatko!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana