Najavljen trodnevni salon stripa u Banjaluci

Srna
Foto: banjaluka.com

PALE- U Banjaluci će od 9. do 11. oktobra biti održan Treći međunarodni salon stripa "Deveta dimenzija", na kojem će biti 11 izložbenih postavki domaćih i četiri izložbe italijanskih autora.

U programskom dijelu festivala u subotu, 10. oktobra, u 11.30 časova, biće održana tribina "Uticaj francusko-belgijske škole stripa na strip kulturu u BiH", gdje će govoriti domaći strip autori koji godinama rade za strane izdavače Milorad Vicanović, Senad Mavrić i Filip Andronik.

Istog dana biće održana i promocija knjige Elmane i Harisa Cerića "Strip kao medij filozofske poruke: stripozofski pristup nastavi filozofije", saopšteno je iz Udruženja "Deveta dimenzija".

Moderator ove promocije je viši asistent Odsjeka za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Željko Šarić.

Tokom održavanja Salona u prostorijama "Kamene kuće" u Tvrđavi Kastel zainteresovani posjetioci moći će da pogledaju izložbene postavke, učestvuju u strip radionici sa domaćim crtačima, kao i da kupe neko strip-izdanje na prodajnom štandu.

Udruženje "Deveta dimenzija" će i ove godine predstaviti svoja nova izdanja, strip-album Milana Jovanovića "Džejson Brajs", Milorada Vicanovića "Luftbalons" i najnovije izdanje popularnih "Stripovijetki" Milana Mladića i Predraga Ikonića nastalih prema djelu Petra Kočića u italijansko-srpskoj verziji.

Do ostvarenja ovog projekta došlo je zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Italije u BiH predvođene ambasadorom Nikolom Minasijem i profesorom na Filološkom fakultetu u Banjaluci Marijom Fornari, koja je prevela ovaj strip na italijanski jezik.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Salona je da se prvi put na ovim prostorima kao rekviziti pojavljuju čokoladice sa logom i plakatom Salona. Do saradnje je došlo zahvaljujući Urošu Živkoviću i "Ukijevoj čokoladnoj bajci".

Zbog pooštrenih mjera bezbjednosti uzrokovanih pojavom virusa korona, ove godine na Salonu neće biti gostiju iz inostranstva, niti zvaničnog otvaranja Salona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana