Miljko Šindić predstavio knjigu “Devet kora govora - Zapisi o Petru Kočiću”

B.P.
Foto: G.S.

BANjALUKA- U Organizaciji društva članova Matice Srpske u Republici Srpskoj i izdavačke kuće “Glasa Srpske” u Velikoj Sali “ANURSA” predstavljena je knjiga književnika i književnog teoretičara Miljka Šindića “Devet kora govora - Zapisi o Petru Kočiću”, u kojoj se temeljito bavi djelom krajiškog književnog i narodnog velikana.

Knjiga je podjeljena u dva osnovna poglavlja „Zapisi o pripovjetkama” i „Zapisi o kritici kritika”, plus uvodna riječ autora pod nazivom „Umjetnost pripovjedanja Petra Kočića” i „Zapisima o piscu knjige” sa iscrpnom bibliografijom autora. 

Profesor, akademik i veteran književne scene u Republici Srpskoj iza kojeg stoji preko 25 objavljenih knjiga, u ovom djelu se iscrpno i studiozno bavi doajenom krajiške književnosti tragajući po sopstvenim riječima za pravom mjerom njegovog pisanja o vidljivom i nevidljivom.

Na promociji su govorili sam autor, recezenti knjige: akademik Drago Branković, profesor Luka Kecman, književnik Ranko Pavlović, te Ranko Čupljeić, ispred izdavača i profesor Igor Simanović kao moderator.

- Kočićeva riječ nosi u zvuk i odjek vremena, baca svjetlo u noć zaborava, otvara čulni svijet Zmijanja. Pripovijedanje Petra Kočića iskazalo je tragično osjećanje života i ropstva, zanos borbe, slavljenje slobode. Njegovo djelo je književno naslijeđe, i nacionalna stvaralačka institucija, svetinja i svjetlost, kazao je profesor Šindić. 

 

Poznati književni teoretičar ističe da je Kočića davno zavolio, još kao đak, čitajući priču “Jablan” shvativši da njegove poruke o borbi malog, obespravljenog naroda protiv moćnog okupatora nadilaze književnost, ulazeći u sferu narodne i duhovne zadužbine.

- Petar Kočić je narodna čitanka, nacionalna, kulturna i književna institucija, te zadužbina srpske duhovnosti i sabornosti, istakao je Šindić. 

Univerzitetski profesor u penziji, književni teoretičar i kritičar Miljko Šindić, rođen je 5. aprila 1930. godine u Lesenovcima u Srbiji. Književnost je diplomirao u Beogradu a doktorske studije na Filozofskom fakultetu  u Zagrebu. 

Radni vijek je proveo u Banjaluci radeći u oblasti školstva i jedan je od osnivača Filozofskog Fakuleteta u Banjaluci gdje se penzionisao kao predavač Teorije književnosti, a bio je i Dekan akademije umjetnosti u Banjaluci, gdje je predavao Teoriju drame. 

Šindić je priredio 24 izbora poezije, proze i školske lektire  uz preko 200 osvrta i naučnih radova objavljenih širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana