Međunarodni književni susreti “Banjaluka 2018”: Dobitnik istaknuti američki književnik Džon Tejlor

Danko Kuzmanović
Međunarodni književni susreti “Banjaluka 2018”: Dobitnik istaknuti američki književnik Džon Tejlor

Banjaluka - Žiri trećih Međunarodnih književnih susreta “Banjaluka 2018” u sastavu: književnik Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva i Berislav Blagojević iz Banjaluke, te predsjednik žirija književnik iz Banjaluke Ranko Pavlović, jednoglasno je donio odluku o dodjeli nagrade za cjelokupan književni rad Džonu Tejloru, piscu iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Džon Tejlor je istaknuti američki književnik koji već dugo stvara u Francuskoj. Piše poeziju, kratke priče, književnu kritiku i bavi se prevodilaštvom. Svu raskoš talenta ovog pisca potvrđuje i knjiga “Okna”, objavljena prije dvije godine u Francuskoj, a u prevodu Kolje Mićevića i Sanje Zekanović na srpski jezik pojavila se pred ove susrete u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske, stoji u obrazloženju žirija. 

Predsjednik žirija Ranko Pavlović je ukazao i na zanimljivu korelaciju ovogodišnje i prošlogodišnje nagrade.

- Prošle godine nagradu Udruženja književnika dobio je ugledni ruski pjesnik, po nekima kandidat za Nobelovu nagradu, Vjačeslav Kuprijanov. Ove godine nagrada ide na zapad, doduše ne baš preko okeana, mada smo ga na neki način prešli. Uručenje nagrade će biti u petak u 12 časova, na Sajmu knjige - rekao je Pavlović. 

Pavlović je još kazao da se radi o veoma radoznalom i svestranom piscu.

- Radi se o svestranom i ako mogu reći radoznalom piscu, kome dodjeljujemo ovu nagradu za cjelokupno djelo. Ono što je za njega posebno karakteristično je to što voli i njeguje kratku formu, kao da je pripadnik istočnjačke tradicije, i u toj zgusnutoj književnoj formi iskazuje duboka osjećanja i nenametljive refleksije - kazao je Pavlović.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević ukazao je na sve sadržaje u okviru trećih Međunarodnih književnih susreta.

- Mislim da smo pred pravom svetkovinom lijepe pisane riječi i da ćemo, evo, već na prvom susretu koji će se održati sutra u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra biti svjedoci te ljepote - rekao je Bjelošević i dodao da će se ovih dana na Sajmu knjige održati po dvije ili tri promocije autora, kojih će biti iz 14 zemalja svijeta, a koji su zvanični učesnici trećih Međunarodnih književnih susreta.

Bjelošević je, takođe, pozvao sve ljubitelje pisane riječi na završnu svečanost književnih susreta.

- Već tradicionalno u nedjelju naveče u okviru završne svečanosti pjesnici čitaju pjesme o vodi. To je veoma lijepo i te večeri dobitnik književne nagrade trećih Međunarodnih književnih susreta imaće čast da sve te pjesme koje su posvećene vodi stavi u jednu staklenu bocu i porine u talase Vrbasa, te da se tako pošalje svijetu pjesnička poruka mira iz Banjaluke. To će se sve odigrati u restoranu “Stara Ada” - kazao je Bjelošević.

Pokloni učesnicima

Svi učesnici susreta imaće priliku da se upoznaju sa prvim kolom izdavačke djelatnosti Udruženja književnika Republike Srpske, koje obuhvata pet knjiga, a uz to i sa zbirkom “Okna” Džona Tejlora u prevodu Kolje Mićevića i Sanje Zekanović, takođe u izdanju Udruženja književnika. Takođe, svi učesnici susreta biće zastupljeni u knjizi “Poetika” svojim pjesmama na jeziku na kojem pišu i prevedeni ili na srpski ili na engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana