Lenka i Laza inspiracija za stvaraoce

Priredila: Aleksandra Glišić
Lenka i Laza inspiracija za stvaraoce

Beograd - Ljubav slavnog pjesnika Laze Kostića i Lenke Dunđerski opjevana u pjesmi "Santa Maria della Salute" i danas poput magneta privlači umjetnike da stvaraju djela posvećena upravo ovoj romansi.

Publika je nedavno imala priliku da pogleda film i seriju u režiji Zdravka Šotre, gdje Kostića igra Vojin Ćetković, a Dunđerski Tamara Aleksić.

- Laza nam je u nasleđe ostavio jednu vanredno bogatu lirsku baštinu u kojoj je i pesma posvećena Lenki, po svojoj dubini dostojna svetskih antologija. Upravo nju smo uzeli za naslov serije i filma zato što je ljubav sa Lenkom i posle njene smrti davala smisao pesnikovom životu - rekao je tim povodom Šotra.

Interesantno je da je ovaj reditelj napisao čak 14 verzija scenarija dok snimanje nije počelo. Bio je u pravu kada je prognozirao da će priča o ljubavi pjesnika i mlade djevojke, u filmskom izdanju, oduševiti brojnu publiku.

I pozorišna predstava "Od raja do beznjenice", čiji tekst i režiju potpisuje Zoran Subotički, bavi se istom temom, a biće izvedena sutra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

U predstavi igraju Jovana Radovanović, kao Lenka Dunđerski, Ervin Hadžimurtezić, kao Laza Kostić i Miodrag Petrović, kao Lazar Dunđerski.

Beznjenica, prema riječima reditelja Zorana Subotičkog, znači zapravo život bez nje.

- To je kovanica koju je smislio sam Laza Kostić i koja je obeležila njegovih poslednjih deset godina života, koliko je pisao čuvenu pesmu - kaže Subotički.

Ova predstava opisuje te momente Lazine "rajske sreće", prijateljstva sa Lenkom Dunđerski, lijepom, mladom, talentovanom i obrazovanom kćerkom najmoćnijeg Srbina u Austrougarskoj monarhiji - Lazara Dunđerskog i vrijeme nakon njene tragične smrti. Specifičnost predstave, nastale 2015. na dvorcu Fantast Bogdana Dunđerskog, jeste što se izvodi isključivo u dvorcima, palatama i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja.

Snovi i želje u pjesmi

Laza Kostić je umro 1910, godinu nakon smrti svoje supruge i objavljivanja himne ljubavi posvećene Lenki Dunđerski. Cijeli svoj život, želje i snove pretočio je u pjesmu sa imenom italijanske crkve u naslovu, u kojoj je ljubav osnovni princip života, mjesto susreta njega i Lenke i poslije smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana