Laureatima uručene nagrade "Izvor" za najljepšu priču o zavičaju

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Laureat ovogodišnje nagrade "Izvor" za najljepšu priču o zavičaju je Željka Bašanović Marković iz Beograda, a za najljepšu pjesmu o zavičaju Milenko Šarac iz Pljevalja, saopšteno je danas u Predstavništvu Republike Srpske u Srbije.

Markovićevoj je pripalo priznanje za priču "Zemlja", a Šarcu za pjesmu "Sonet o odlasku".

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović čestitao je laureatima i uručio gramate Markovićevoj i Vladanu Šarcu, koji je u ime svoga oca primio priznanje.

Cicović je rekao da je ovo osma godina kako Predstavništvo dodjeljuje nagradu "Izvor", koja je postala i tradicionana i prestižna, te izrazio zadovljstvo odzivom pisaca.

"U okviru programske aktivnosti Predstavništva koja je u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta našeg naroda zavičaj je nešto što je sigurno izuzetno važno i treba sve da nas motiviše da dajemo puni doprinos u očuvanju onoga što je kultura i tradicija našeg naroda", istakao je Cicović.

Markovićeva je rekla da se već tri decenije bavi pisanjem, a da je ovo prvi put da je dobila ovako vrijedno priznanje.

"Bavim se kratkom pričom, da u što manje reči kažem suštinu i to neko voli ili ne voli", navela je Markovićeva.

Vladan Šarac zahvalio je na vrijednom priznanju u ime oca, koji zbog situacije u vezi sa virusom korona nije mogao da dođe u Beograd.

"Zavičaj je često mesto u njegovoj poeziji i predstavlja za njega svojevrsno i psihičko i duhovno utočište i ishodište i kako stari sve više je vezan za njega i sve više mu se vraće", rekao je Šarac.

Tradicionalni konkurusu za književnu nagradu "Izvor" za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju ove godine su raspisali Redakcija časopisa "Žrnov" i Agencija "Video punkt" iz Beograda, pod pokroviteljstvom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Učestvovala su 63 autora iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja, a žiri je odluku o laureatima doneo jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana