"Glasov" Sajam knjige otvoren u Banjaluci: Slavimo vjeru u pisanu riječ FOTO

Milanka Mitrić
"Glasov" Sajam knjige otvoren u Banjaluci: Slavimo vjeru u pisanu riječ FOTO

Banjaluka – Najveća smotra pisane riječi u Srpskoj, 24. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske", svečano je otvorena u Sportskoj dvorani "Borik".

Manifestaciju je besjedom otvorio književnik Vule Žurić, koji se u svom obraćanju osvrnuo na velikog književnika Simu Matavulja, na njegova putešestvija, stvaralački rad, te na djelo "Pilipenda", koje je pisao za časopis "Zora".

- Mostarska "Zora" je kratko vrijeme bio možda i jedini relevantni književni časopis u Srba, u kojem su tekstove objavljivali pjesnici, pripovjedači i kritičari koje smatramo neupitnim klasicima srpske književnosti. Jedan od saradnika "Zore" bio je i Simo Matavulj, pa je njegovo proputovanje kroz Mostar, glavni urednik časopisa Svetozar Ćorović iskoristio ne bi li od čuvenog pisca dobio kakav prilog - naveo je Žurić.

On je na ovaj način istakao značaj koje djelo poput "Pilipende" ima, uz osvrt na mukotrpni život Srba u gornjoj Dalmaciji, četrdesetih godina 19. vijeka, i odbijanju Pilipa Bakljine da proda vjeru za večeru.     

- Simo Matavulj je uspio da na nekoliko strana smjesti srž naše metafizike koja se ogleda u svevremenom trpljenju istorijskih okolnosti, istrajavanju u očuvanju suštine svoga bića i praštanju svojim neprijateljima, ali je i svojim stvaralačkim činom posvjedočio suštinu zadatka svakoga našeg čeljadeta koje riješi da se odazove stvaralačkom pozivu. Ta suština nije samo u ljubljenju istine po svaku cijenu, već i u obavezi da svako od nas nijednog trenutka ne zaboravi kolika je cijena slobode u kojoj danas živimo - naglasio je Žurić.

Naveo je da je prošao čitav vijek od nastanka djela, da bi se u jednom drugom gradu, u Banjaluci, ljudi okupili oko knjige i jedne ovakve smotre.

- Mi smo se okupili u Banjaluci da još jednom potvrdimo koliko su knjige bile i ostale važne za opstanak jedne kulture. A naša kultura u ovoj godini obilježava osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i godišnjice smrti Danila Kiša, Milorada Pavića, Oskara Daviča i Rastka Petrovića. Neka i zato hala Borik u narednim danima bude mjesto gdje će se slaviti vjera u pisanu riječ - dodao je Žurić i proglasio ovogodišnji sajam svečano otvorenim.

Brojne zvanice i poklonici književnosti prisustvovali su otvaranju ovogodišnje smotre, koja će do ponedjeljka zainteresovanim posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa novim izdanjima domaćih i regionalnih izdavačkih kuća. Izlagači su i ove godine godine najavili sajamske popuste i bogatu ponudu.

Prisutnima su se obratili i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, otvaranje je direktno prenosila Radio-televizija Republike Srpske, a program je upotpunjen nastupom Kristine Ivanović.

- Kvalitet nase produkcije nesumnjivo postoji, naši autori su često dobitnici ili kandidati za prestižne nagrade. U vrijeme fascinacije ekranom, mnogi čitaoci su se preselili na ekrane, ali knjiga i dalje opstaje - rekla je Trivićeva.

Tokom narednih dana posjetioci će moći da prisustvuju panel-diskusijama, promocijama knjiga, te 4. Međunarodnim književnim susretima, koji počinju u petak.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 20 časova, a ulaznica košta jednu konvertibilnu marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana