Festival književnosti “Imperativ”: Slavljenje života, poezije i muzike

Milanka Mitrić
Festival književnosti “Imperativ”: Slavljenje života, poezije i muzike

Banjaluka – Domaći autori, lijepi štandovi ispunjeni novim i starim izdanjima knjiga, poezija, proza, muzika, hodnici osvijetljeni prisutnošću književnosti i ljudi koji je vole, zajedno čine jedan festival, koji slavi pisanu riječ.

Drugi festival književnosti “Imperativ”, koji organizuje Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, otvoren je u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Nakon otvaranja sajamskog dijela festivala u koncertnoj dvorani, u crvenom salonu je promovisano djelo “Kintsugi tijela” književnice Senke Marić iz Mostara. Sa Marićevom su o romanu govorile Vanja Šušnjar-Čanković i Kristina Ljevak.

Tokom razgovora osvrnule su se na inspiraciju za stvaranje djela, koje govori o teškoj bolesti koja je zadesila jednu ženu, vođeno ličnim iskustvom, a pretočeno u riječi i stranice knjige. Patnja i bol, preživljavanje i slava života. Sve to i još više je stalo u “Kintsugi tijela”.

- Privatno sam morala da sasvim pobijedim sve emocije koje sam imala i da te emocije budu artikulisane u roman. Bavila sam se književnošću, a nisam se bavila bolešću. Htjela sam da prikažem kako je uzeti takvo iskustvo i pretočiti ga u nešto što funkcioniše kao kvalitetna ozbiljna književnost, sasvim poštujući pravila forme - ispričala je Marićeva.

Nastavak programa prvog dana festivala publici je ponudio hladnjikav, ali zaista prijatan ugođaj, uz zvuke kiše na “Art terasi”. U dijelu večeri “Poeziju će svi čitati” svoje stihove čitali su Milan Rakulj i Darko Cvijetić. Sukob dvije različite duše, dva različita pjesnika, koji su se susreli negdje na sredini i svojim stihovima ispoljili sve one divne, tužne, lijepe, ali i strašne stvari koje čine sve što jesmo. Neki bi rekli da su stihovi prikazali sve boli ljudske, do srži kostiju i načinili kišom okupanu hladnoću još snažnijom. Drugi bi rekli da su stihovi prikazali radosti, male opijenosti životom i ljubav. I jedni i drugi bi bili u pravu.

Za završetak večeri ostavljena je muzika. U okviru programa “Note i slova” književnik Bojan Krivokapić je publici čitao odlomke iz romana “Proleće se na put sprema”, te puštao muziku koja ga inspiriše. Krivokapić je iskazao posebno zadovoljstvo jer je dio jednog ovakvog festivala, u čast književnosti, poezije i muzike.

- Ovaj festival je jedno od važnih okupljanja u celoj bivšoj Jugoslaviji. Nikad dovoljno književnih događaja i književnih okupljanja. Zaista navijam da se što češće događaju književni programi, jer su oni, iako živimo u teškim vremenima izuzetno važni. Književnost je prostor slobode i prostor drugačijih svetova - rekao je Krivokapić.

Krivokapić je narednog dana učestvovao u jednom od posebno značajnih programa, a to je “Lektira u podne”, gdje su prisutni srednjoškolci mogli da čuju razgovor sa njim i književnikom Bekimom Sejranovićem, a održana je i “Bajkovnica”, škola kreativnog pisanja sa Tanjom Stupar-Trifunović.

Drugog festivalskog dana, u okviru programa “Poeziju će svi čitati”, previđen je nastup Gorana Gavrića Grge i Mirjane Bobić-Mojsilović, te “Note i slova” sa Đorđem Miketićem.

Sajamski dio festivala otvoren je svaki dan od 10 do 20 časova, “Lektira u podne” će biti održavana svaki dan od 12 časova, a “Bajkovnica” od 17 časova. Festival će biti zatvoren u ponedjeljak.

Subota

 

18.00 - promocija - Ivana Đilas, crveni salon 19.00 - “Poeziju će svi čitati”, Ognjenka Lakićević i David Kojčinović, “Art terasa” 21.00 - “Note i slova”, Lana Bastašić, “Art terasa”

 

Nedjelja

 

18.00 - promocija - Tanja Stupar-Trifunović, u crvenom salonu 19.00 - “Poeziju će svi čitati”, Drago Glamuzina i Mihaela Šumić, “Art terasa” 21.00 - “Note i slova”, Nina Tikveša, “Art terasa”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana