Dodijeljene nagrade na konkursu “Pjesme Andrićgradu”

Srna
Dodijeljene nagrade na konkursu “Pjesme Andrićgradu”

Andrićgrad - Pjesma “Vekovi pradedova” Slavice Damnjanović iz Bačke Topole osvojila je prvo mjesto na petom konkursu “Pjesme Andrićgradu 2019” na koji je stiglo 498 pjesama od 333 autora iz 16 zemalja.

Drugo mjesto pripalo je Slavku Vukoviću iz Berana za pjesmu “Agonija tišine”, Željki Avrić iz Sremske Mitrovice za pjesmu “Izlazak” i Gordani Jež Lazić iz Beograda za “Bezimenu”.

Treća nagrada dodijeljena je Slađani Stavrevoj iz Sjeverne Makedonije za pjesmu “Slomljeni svetovi”, Miljani Ignjatović Knežević iz Niša za “Suze leptira”, Dragici Stojanović iz Zrenjanina za pjesmu “Višegrad-Geteborg”, Milovanu Iliću iz Batočine za pjesmu “Vojnik-izbeglica”, Bošku Lomoviću iz Gornjeg Milanovca za “Gorku pesmu”, Goranu Vitiću iz Beograda za pjesmu “Vaskrsava jutro nove elegije” i Miladu Obradoviću iz Rogatice za pjesmu “U provaliju istorije”.

Organizator Božidar Škobić rekao je da svake godine ima sve više dokaza da će ova manifestacija prerasti u masovni odziv pjesnika koji prepoznaju viziju Andrićgrada.

Prvonagrađena Slavica Damnjanović rekla je da je izuzetno počastvovana što je u Andrićgradu - gradu nobelovca Ive Andrića.

 



Drugonagrađeni Slavko Vuković rekao je da je nagrada veoma značajna jer ju je dobio u Višegradu - mjestu kulturnih stvaralaca, dok je trećenagrađena Miljana Ignjatović Knežević istakla da voli poeziju i ima 14 objavljenih knjiga.

Specijalnu pohvalu dobila je Evita Bojkovac za pjesmu “Tragovi”.

“Inspiracija mi je sama došla. Već dugo se bavim poezijom i pripremam novu knjigu”, navela je Bojkovac.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević pozdravio je učesnike konkursa i poželio im prijatan boravak u Višegradu.

“Drago mi je da se okupljate u Višegradu na ovako divnoj manifestaciji. Mi smo je uvrstili u budžet opštine i na taj način podržavamo kulturne stvaraoce”, istakao je Đurević.

Manifestacija “Pjesme Andrićgradu” održana je u organizaciji višegradskog Poetskog kluba “Znakovi”, uz pokroviteljstvo opštine Višegrad, preduzeća “HE na Drini” i Andrićgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana