Đaković: Nijedan pisac nije više volio svoj zavičaj od Ćopića

Srna
Đaković: Nijedan pisac nije više volio svoj zavičaj od Ćopića

HAŠANI - Pod balkanskim nebom nema pisca koji je više volio svoj zavičaj i ljude kao što je Branko Ćopić, istakla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković otvarajući u Hašanima, Ćopićevom rodnom mjestu, dvodnevnu manifestaciju "Otvorena bašta sljezove boje".

"Nijedan naš književnik ne prožima se toliko kroz naše obrazovanje i kulturu kao Ćopić. Njegovo stvaralaštvo je ogromno i dragocjeno i zato je naša zajednička obaveza da ga njegujemo", istakla je Đakovićeva.

Đakovićeva je rekla da je Ćopić, nažalost, bio nedovoljno uvažavan i cijenjen tokom života, ali i poslije smrti.

"Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske su izgradnjom replike rodne kuće i ulaganjem u projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića pokušali da makar djelimično isprave nepravdu koja mu je nanesena i vrate ugled i dostojanstvo koje mu i pripada", rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila nadu da će u Hašane dolaziti djeca i mladi, ne samo iz Republike Srpske i BiH, već i đačke ekskurzije i drugi posjetioci iz Srbije i regiona.

Đakovićeva je najavila da će Ministarstvo prosvjete i kulture nastojati da u Javnoj ustanovi "Bašta sljezove boje" bude obezbijeđen internet.

U Hašanima je danas bila i delegacija ruske Sverdlovske oblasti, koja je u posjeti Republici Srpskoj, a načelnik gradskog okruga Revda Klepikova Tatjana Anatoljevna pozdravila je prisutne i istakla da srpski i ruski narod vežu neraskidive veze.

Ministar za međunarodne i ekonomske odnose sa inostranstvom ruske Sverdlovske oblasti Jarin Vječeslav Jurevič rekao je da se ruska delegacija proteklih dana upoznala o dijelu kukture srpskog naroda, te da sada znaju i ko je Branko Ćopić.

"Zahvalni smo srpskom narodu jer nas je toplo primio", rekao je Jurevič.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove "Spomen-kuća Bašta sljezove boje Hašani" Blaženka Kenjalo rekla je da je ova manifestacija ozvaničila početak rada ove javne ustanove, osnovane prije nekoliko mjeseci.

"Kroz promociju života i djela Branka Ćopića promovisaćemo i lokalitet i spojiti nasljeđe i kulturu", rekla je Kenjalo.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić poručio je da će lokalna uprava, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći javnoj ustanovi i podržati sve manifestacije organizovane u čast Branka Ćopića.

"Mi smo mala i izrazito nerazvijena opština, ali su naša vrata otvorena svim ljudima dobre volje, Ćopićevim poštovaocima", rekao je Kljajić.

Nakon otvaranja i kulturnog programa počeo je okrugli sto o prilikama u kojima je živio i radio Branko Ćopić, te šahovski turnir.

Danas i sutra održava se likovna kolonija u kojoj učestvuje 16 slikara koji izrađuju djela inspirisana likovima iz Ćopićevih djela.

U Hašanima je danas održana i prezentacija tradicionalnih jela.

Rodna kuća Branka Ćopića, obnovljena sredstvima Vlade Republike Srpske, otvorena je 31. jula 2020. godine.

Završetak projekta učionica na otvorenom, koji su zajednički finansirale vlade Srpske i Srbije, ozvaničen je 23. septembra prošle godine.

Mlin djeda Triše dio je projekta "Bašta sljezove boje", osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića, obnovljen je sredstvima iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine i Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za djelo "Ne tuguj, bronzana stražo".

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana