Davidu Alabahariju međunarodna književna nagrada "Aleksandar Tišma"

Srna
Davidu Alabahariju međunarodna književna nagrada "Aleksandar Tišma"

NOVI SAD- David Albahari je ovogodišnji dobitnik prestižne međunarodne književne nagrade "Aleksandar Tišma", saopštio je žiri za dodjelu ove nagrade.

Međunarodnu nagradu Albahari je dobio za roman "Danas je srijeda", objavljen na njemačkom jeziku.

Nagrada će Alabahariju biti uručena 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Predviđeno je da nagradu Albahariju uruči predsjednica žirija Ilma Rakuza.

Međunardodni žiri koga su pored Rakuze činili i Peter Handke, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar, odluku od dodjeli nagrade donio je većinom glasova.

Član žirija Gordić Petković, kaže da je Albahari autor impresivnog pripovjedačkog opusa.

-Opus nastaje već punih pola veka. Koliko god posvećen intimističkim analizama nestabilnog postmodernog identiteta, Albahari obrađuje i mučne teme rata i zločina. Time nastoji da predoči stradanja i patnje u vrtlogu istorije svih onih običnih, malih junakinja i junaka koje odlikuju stoicizam i skrušenost - navela je ona.

Vladislava Gordić Petković konstatuje da tokom devedesetih godina prošlog vijeka, sastavni dio Albaharijevog proznog opusa postaju, "i od tada su stalno prisutni", motivi istorije, izbjeglištva, rekonstrukcije individualnog sjećanja, konflikti i suočavanja privatnog osjećanja svijeta i istorijske realnosti.

Nagradu dodjeljuje Fondacija "Aleksandar Tišma", i to svake druge godine, a dodjeljuje se za umjetničko djelo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno i na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku.

Nagrada se sastoji od novčanog dijela u iznosu od 10.000 evra i diplome koju potpisuju predsjednik Upravnog odbora Fondacije i predsjednik žirija.

David Albahari autor je trinaest knjiga priča, četrnaest romana i pet zbirki eseja.

Na književnoj sceni prisutan je od 1973. godine, kad mu je objavljena prva zbirka priča, "Porodično vrijeme".

Laureat je Andrićeve nagrade za knjigu "Opis smrti" (1982), NIN-ove nagrade za roman "Mamac" (1995), nagrade "Balkanika" (1998), prevodilačke nagrade Bricke Berlin (2006), nagrade Stefan Mitrov Ljubiša (2011), i nagrade Todor Manojlović (2015).

Albahari je do danas prevođen na šesnaest stranih jezika, a šest njegovih proznih knjiga objavljeno je na engleskom jeziku.

Značajan je i kao prevodilac, urednik književne periodike i antologičar.

Zahvaljujući njegovom predanom posredovanju između kultura, nastali su prvi prevodi Vladimira Nabokova, Sola Beloua, Tomasa Pinčona, Margaret Etvud, Džona Apdajka, Sema Šeparda, Rejmonda Karvera i mnogih drugih značajnih pisaca svjetske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana