Branka Sančanin dobitnica nagrade Pegaz u Beogradu: Ova knjiga je moj zid plača

Dejan Jovičić
Branka Sančanin dobitnica nagrade Pegaz u Beogradu: Ova knjiga je moj zid plača

Srbac - Branka Sančanin, autor zbirke pripovjedaka "Božićne priče" osvojila je drugo mjesto na konkursu za književnu nagradu "Pegaz" Književne omladine Srbije. Njena knjiga je bila jedina od brojnih pristiglih radova u kategoriji pripovijetki koja je bila nominovana za ovu nagradu.

Svečano proglašenje organizovano je u završnici 63. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu u hali "Vasko Popa", a u znak priznanja, Branki je uručena umjetnička slika "Pegaz" i povelja Književne omladine Srbije.

- Ova nagrada je za mene potvrda od eminentnih ljudi iz svijeta književnosti, da to što radim, radim kako treba. Pišem odavno, veoma sam strog sudija prema svemu napisanom, a prema sebi pogotovo. Ja ću pisati i dalje, ne za nagrade, jer one nisu najvažnije iako ih je lijepo dobiti, nego za sve one koji me stalno pitaju kad će nova knjiga. A ja im odgovaram, uskoro - rekla je Sančaninova.

Na proglašenju su bila poznata književna imena, među kojima i dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Veliki rat", Aleksandar Gatalica.

Branka Sančanin, koja je po struci diplomirani menadžer u kulturi i umjetnosti, zaposlena je kao bibliotekar u Narodnoj biblioteci u Srpcu. Na promociji njenog prvog romana "Božićne priče" nedavno se okupilo više od 400 posjetilaca u srbačkom Domu kulture.

Knjiga sadrži po sedam priča sa majčine i očeve strane posvećenih Brankinoj kćerki Teodori povodom 25. rođendana, ali i svim budućim potomcima. Ona je zapamtila i zapisala ove priče na porodičnim okupljanjima tokom najradosnijih hrišćanskih praznika.

- Ova knjiga je moj zid plača, moj karađoz pozorišnih sjenki, moja mala lična Kavalerija rustikana, moj bunar želja, moj raj i had u kojem nikad neće šetati ni plesati mrtve duše. U ovoj knjizi nema umrlih duša, jer su živi svi oni koje sam stavila među korice. I kad god mi je teško, otvorim svoju knjigu i sjednem sa ljudima koje sam beskrajno voljela ali i sa nekima koje nikad nisam upoznala ali sam o njima slušala divne priče - kazala je Sančaninova.

Njena knjiga bila je izložena na Beogradskom sajmu, na štandu njene matične izdavačke kuće Književna omladina Srbije, a Branka ih je potpisivala brojnim posjetiocima koji su se potrudili da dođu do svog primjerka.

Podrška prijatelja

Dodjeli književne nagrade "Pegaz" prisustvovali su brojni Brankini prijatelji i saradnici, među kojima i svi radnici Narodne biblioteke iz Srpca, kao i njena prijateljica još iz mlađih dana, direktorica Poreske uprave Republike Srpske, Zora Vidović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana