80 godina od rođenja čika Jove Zmaja

Tanjug
80 godina od rođenja čika Jove Zmaja

Prije 180 godina, 6. decembra 1833. u Novom Sadu rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj. Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao u Slovačkoj Trnavi.

Prije medicine, koju je završio u Pešti, studirao je pravo u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao ljekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta.

Bio je član Srpske kraljevske akademije. Prije nego što se potpuno posvetio književnom radu pokrenuo je književni časopis "Zmaj", a kasnije časopise "Javor", "Žiža", "Starmali", satirični list "Komarac"...

Od 1880. pa idućih gotovo čevrt vijeka izdavao je dečji list "Neven", prema mišljenju mnogih najbolji srpski dječji list ne samo tog doba.

Odličan liričar, prema ocijeni književne kritike "pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda" u drugoj polovini 19. vijeka.

Kao pjesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Upamćen je po dječjoj poeziji, kao nenadmašni srpski dječji pesnik - čika Jova, a među njegova najveća pjesnička ostvarenja ubrajaju se i pjesničke zbirke "Đulići" i "Đulici uveoci".

Prevodio je sa više jezika, između ostalog i mađarskog pjesnika Šandora Petefija - rođenog kao Aleksandar Petrović, ruskog Mihaila Ljermontova i engleskog pjesnika Alfreda Tenisona.

Štampao je i dvije knjige istočnjačkih stihova. Bio je književnik koji je duboko ušao u narod, stekavši rijetku opštu popularnost, bio vrlo čitan i voljen. Sremska Kamenica, u kojoj je umro juna 1904. i gdje je i sahranjen, nazivana je svojevremeno Zmajeva Kamenica.

Od 1958. godine se početkom juna u Kamenici i Novom Sadu održava smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva, koja je krajem šezdesetih dobila ime Zmajeve dječje igre. Taj festival okuplja pisce, ilustratore, izdavače dječje literature, poštovaoce uopšte.

Godine 1975. ustanovljena je Povelja Zmajevih dječjih igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana