“Zlatna antena” za seriju “Besa”

Agencije
“Zlatna antena” za seriju “Besa”

Serija “Besa” u režiji Dušana Lazarevića, nastala u koprodukciji “Prve”, “Adrenalina” i “Red Planeta” osvojila je “Zlatnu antenu” za najbolju seriju, najbolju muziku kompozitora Nemanje Mosurovića i najbolju fotografiju Igora Šuntera na 9. Međunarodnom festivalu domaćih igranih serija FEDIS.

Prema glasovima publike, serija “Pogrešan čovjek”, proglašena je za najpopularniju seriju iz regiona koja je prikazana u Srbiji.

- Radujem se što je”Besa” proglašena najboljom serijom u Srbiji po ocenama stručnog žirija. Imali smo odličnu reakciju publike nakon emitovanja na Superstar kanalu, a ove nedelje je počelo emitovanje i na Prvoj TV, pa se nadam da ćemo tek osvojiti širu publiku - rekla je Tea Korolija, izvršni direktor “Adrenalina” koji je na ovogodišnjem festivalu imao najveći broj nominovanih projekata u različitim kategorijama.

Ona je dodala da je ta serija rezultat ozbiljnog timskog rada koji je trajao tri godine.

- Dok ove jeseni kreće emitovanje u zemljama regiona, u Bejrutu počinje snimanje verzije serije na arapskom jeziku. Ovo je prva naša serija koja je prodata kao format, i nadam se da smo otvorili jedno novo poglavlje i za ostale projekte sa Balkana - kazala je Korolija.

Kako je objasnila, paralelno sa “Besom”, koja je jedna od najskupljih serija do sada snimljenih u regionu, napravljena je serija “Žmurke”, koja je bila jedna od najjeftinijih po svojim budžetskim okvirima.

“Žmurke” su, po njenim riječima “jak autorski pečat jednog velikog i divnog reditelja Miše Radivojevića, koji se zaista potrudio da uprkos raznim ograničenjima kreira nešto jedinstveno”.

- Među ostalim dramskim serijama koje su prikazane kao deo programske ponude u protekloj godini, “Žmurke” su bile pravi umetnički eksperiment. Ohrabrujuće je da ovakvi projekti i dalje imaju svoju publiku -  kazala je Korolija.

Ocijenila je i to da je serija “Pogrešan čovjek” najbolji pokazatelj da je model koprodukcije budućnost na ovim prostorima i kod dnevnih sadržaja.

Festival domaćih igranih serija FEDIS jedina je manifestacija koja afirmiše i vrednuje TV serije na prostoru jugoistočne Evrope i na taj način promoviše kreativne i produkcione kapacitete ovih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana