Sutra u Beogradu međunarodna premijera filma o Aušvicu "Putovanje"

Srna
Sutra u Beogradu međunarodna premijera filma o Aušvicu "Putovanje"

U Beogradu će sutra biti održana međunarodna premijera dokumentarnog filma "Putovanje" koji govori o nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, a čiji je autor Aleksandra Mirić-Štifanić.

Film će biti prikazan u "Kombank dvorani" u okviru takmičarskog programa debitantskih dokumentarnih filmova "Enter dok", na trećem izdanju Festivala dokumentarnog filma "DOK".

Riječ je o emotivnoj priči, o dvanaestogodišnjem sinu autorke ovog filma - Matiji Štifaniću, koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, tako da autor na simboličan način odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva.

Matija, iako pripada novoj generaciji, razlikuje se od svojih vršnjaka, jer želi da se suoči sa pričom iz prošlosti.

Njegova prabaka je Milka Menjak Štifanić, koja je kao partizanka dospjela u Aušvic prvim ženskim transportom /7. juli 1943. godine/ sa teritorije njemačke okupacione zone u Srbiji.

Matija nije imao priliku da je upozna, jer je umrla godinu prije njegovog rođenja, ali je zato imao priliku da pročita njene memoare.

On je prvi u porodici koga je prabakina priča zainteresovala toliko da je poželio da je istraži.

Prije toga, on je pripremio donatorsku izložbu, na kojoj je pokušao da sakupi novac za odlazak u Aušvic, a crteži koje je predstavio nisu samo njegov lični doživljaj memoara i onoga što je doživjela njegova prabaka, nego i istorijski dokument stradanja u borbi za slobodu.

- Ova tema je veoma značajna, ne samo zbog svoje istorijske težine, nego prvenstveno, zbog sociološke pozadine i humanističkog karaktera. S obzirom na to da je protagonista filma moj sin, a da se tema i pozadina priče tiče prošlosti naše porodice i njenog nasleđa, motivacija da se ova priča ispriča bila je više nego očigledna i dodatno podstaknuta ličnom motivacijom protagoniste - rekla je Srni autor filma Mitrić Štifanić.

Ova priča, ističe ona, ima izuzetan potencijal da svojom estetsko-poetskom sadržinom preraste u upozoravajuću poentu koja nas stavlja pred dilemu vremena u kome se gube iskonske vrijednosti i odnos prema najznačajnijoj ljudskoj suštini - slobodi.

Prema njenim riječima, Milka Menjak Štifanić nosilac je Partizanske spomenice, kao i Ordena za hrabrost "Bratstvo i jedinstvo", a umrla je u septembru 2005. godine.

- Ona je svojom hrabrošću i odlučnošću da istraje uspela da pobedi najveće patnje i mučenja i to zbog velikih ideja, koje su bile pokretačka snaga. Njena borba pokrenula je Matiju, da idući putem njenog stradanja otkrije njenu priču, suoči se sa prošloću, otkrivajući šta je to sloboda - poručila je Mitrić Štifanić.

Glavni lik filma navodi da se za prabakinu priču zainteresovao u četvrtom razredu, na času istorije kada se govorilo o Drugom svjetskom ratu.

- Znao sam da je moja prabaka bila u Aušvcu, ali sam tek tada od roditelja saznao da je napisala memoare, koje sam pročitao za dva dana i tada poželeo da odem u Aušvic. Tek nakon dve godine, moji roditelji su ozbiljno shvatili moju nameru, ali nismo imali dovoljno novca za put. Ja volim da crtam, pa sam odlučio da napravim donatorsku izložbu, na kojoj ću izložiti crteže inspirisane prabakinim memoarima, kako bih skupio novac za put - pojašnjava Matija svoju ideju.

On podsjeća da je izložba održana u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" u Beogradu 9. maja, 2019. godine, na Dan pobjede nad fašizmom, i zahvaljujući velikoj podršci porodice, rodbine, prijatelja, drugara iz razreda, razredne, direktora škole, nastavnika, komšija, a naročito ujaka koji je dao posebnu donaciju, uspio je da otputuje u Aušvic, zajedno sa djedom Ivanom Štifanićem.

- Putovali smo vozom, baš kao što je i prabaka nekada vozom dospela u Aušvic. U Aušvicu je bilo emotivno i potresno, sva ta mučenja i torture, o kojima sam čitao u memoarima, prolazile su mi kroz glavu dok sam posmatrao dečije kofere, odeću, obuću i lične predmete, ali mi je bilo posebno drago što sam bio tamo, jer sam tek tada dobio potpunu sliku onoga o čemu je moja prabaka pisala u memoarima i tokom celog puta sam imao osećaj kao da je tu sa nama - rekao je Matija Srni.

Milka Menjak Štifanić zapisala je u svojim memoarima da je u Aušvicu trebala nadčovječanska snaga i čvrsta volja za životom.

- Trebalo se boriti: protiv zime, gladi, vašaka, stenica, šuge i raznih zaraznih bolesti, koje su napadale nemoćni i iscrpljeni organizam...I pored svih muka, mi smo se smejale i pevale i rugale njima, kako su bedni i kao su mizerni i mali u našim očima - zapisala je Milka Menjak Štifanić.

Tako smo sve, navela je ona, uvijek pričale i sjećale se svojih milih i dragih, kada smo osjećale onu strašnu glad i tugu za domovinom, uvijek smo hrabrile jedna drugu - samo ne klonuti, još malo izdržati i skoro će sloboda.

Film je sniman tokom 2019. godine u Republici Srpskoj, Srbiji i Poljskoj, kao master rad autora, koji je odbranila na Akademiji umetnosti Beograd 2020. godine.

Svjetsku premijeru film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu Prvi kadar, u Istočnom Sarajevu, 9. novembra prošle godine, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma.

Produkciju filma potpisuju "Novi film" Beograd i "Slovo film" Banjaluka.

Film su podržali Filmski centar Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana