Serija “Falaut” stiže na striming 12. Aprila: Preživljavanje u svijetu nakon nuklearnog rata

Branislav Predojević
Serija “Falaut” stiže na striming 12. Aprila: Preživljavanje u svijetu nakon nuklearnog rata

LOS ANĐELES - Studio “Amazon” objavio je zvanične postere za seriju “Falaut”, adaptaciju postapokaliptične video-igre, koju su za televiziju razvili Liza Džoj i Džonatan Nolan, a koja stiže na striming 12. aprila.

Zasnovana je na istoimenoj franšizi video-igara, koju su prvobitno scenaristički adaptirali za televiziju Ženeva Robertson-Doret i Grem Vagner, a koju je “Amazon” otkupio za produkciju projekta 2020. godine. Potom je uključen autorski tandem Džoj-Nolan za dalju razradu priče, a Nolan je režirao i prve tri epizode, dok su Ženeva Robertson i Vagner angažovani kao izvršni producenti, pisci i saradnici. Serija prikazuje posljedice apokaliptičnog nuklearnog sukoba u alternativnoj istoriji u kojoj je napredak u nuklearnoj tehnologiji nakon Drugog svjetskog rata doveo do pojave retrofuturističkog društva i rata koji je uslijedio. Preživjeli su se sklonili u bunkere poznate kao trezori, izgrađeni da očuvaju čovječanstvo u slučaju nuklearnog uništenja. Dva vijeka kasnije mlada žena, potomak originalnih “osnivača” trezora iz jednog od mnogih trezora, ostavlja za sobom jedini život za koji je ikada znala da se upusti u opasno neprijateljsku i divlju pustoš razorenog Los Anđelesa. U seriji se pojavljuju neki od poznatih likova iz igre poput Maksimusa iz bratstva “čelika”i mutiranog revolveraša Gula, ali je sama radnja dosta drugačija od zapleta igre iako se odvija u istom univerzumu. Scenarista Džonatan Nolan priču serije uporedio je svojim radom na “Betmen” triologiji svog brata Kristofera Nolana.

- Serija “Falaut”, u mojoj karijeri, najbliža je radu koji smo imali na adaptaciji Betmena, gdje postoji toliko pripovijedanja u Betmenovom univerzumu da ne postoji kanonska verzija toga, tako da možete slobodno izmisliti svoju. Svaka od “Falaut” igara je diskretna priča, drugačiji grad, različiti protagonista unutar iste mitologije. Naša serija je drugačija u odnosu na igre kao što su igre različite jedna u odnosu na drugu - rekao je Nolan.

Prvi trejler se pojavio početkom decembra, ali bez previše detalja osim osnovne linije priče i pojave glavnih likova. Ela Purnel (Dom za neobičnu djecu gospođice Peregrine ) glumi glavnu rolu Lusi, stanovnicu Trezora 33, koja će se otisnuti u svijet pustoši iznad, a uz nju glume Aron Moten kao Maksimus, Volton Gogins kao Gul i Kajl Meklahan kao nadzornik Henk, dok se u ostalim rolama pojavljuju Kris Parnel, Dejl Diki, Džoni Pemberton, Majkl Emerson, Zak Čeri i drugi.

IGRA

Igra “Falaut”, lansirana 1997. godine od strane studija “Blek Ajsl”, jedna je od najpopularnijih serija video-igara svih vremena, uz kultni status u gejming industriji. Serijal se odvija u postnuklearnom ratnom okruženju, počevši od 2161. godine. Kroz seriju, igrači moraju ići u različite misije u nuklearno uništenom svijetu. Glavna priča imala je četiri igre i iznjedrila je više spin-of varijanti, uključujući “Falaut: Bratstvo čelika” i “Falaut: Novi Vegas”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana