Sedam filmova srpskih autora u takmičarskom programu Beldoksa

Tanjug
Detalj sa prošlogodišnjeg Beldoks festivala
Foto: beldocs.rs | Detalj sa prošlogodišnjeg Beldoks festivala

BEOGRAD - Sedam dokumentarnih filmova srpskih autora biće predstavljeno u domaćem takmičarskom programu 14. Festivala dokumentarnog filma Beldoks, koji će ove godine biti održan od 9. do 16. septembra, saopšteno je danas iz direkcije manifestacije.

Ova ostvarenja nadmetaće se za nagrade za najbolji film, najbolju fotografiju i montažu domaćeg takmičarskog programa, a njihov sponzor je Filmski centar Srbije.

Nakon svjetske premijere na Festivalu u Roterdamu i učešća na festivalima dokumentarnog filma širom sveta, srpsku premijeru u okviru Beldoksa imaće film „Pejzaži otpora” Marte Popivode.

Ovo ostvarenje govori o svojevrsnom putovanju kroz sjećanja antifašističke borkinje i jedne od prvih partizanki u Srbiji Sonje Vujanović, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Odmah posle svjetske premijere u takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima, na Beldoks stižu „Koreni” Tee Lukač, sniman u rediteljkinom rodnom mestu Dvoru na Uni, koji je sa šest godina napustila zbog rata.

Kako je navedeno, međutim, „Koreni” nisu film o ratu već o pričama koje se bore da ne budu zaboravljene: riječ je o sedam različitih grupa putnika, uređenih tako da prate životni ciklus čovjeka, od djetinjstva do starosti i finalnog odlaska.

Osvarenje „Sent Kler Cemin, Psiha” Svetlane Cemin predstavlja intimni portret vajara postmoderniste Senta Klera Cemina i dubok odraz na stvaranje njegovog remek-djela „Psiha”.

Ovaj film snimljen je u periodu od pet godina i odražava proces stvaranja „Psihe” od početne faze, u Ceminovom studiju u Bruklinu, preko završnih radova u Kini i posjete Brazilu odakle potiče, do krajnjeg odredišta u Klivlendu (Ohajo).

U filmu „Telenovela, sivo u koloru” reditelj Filip Martinović, rođen u Beogradu a odrastao u Barseloni, postavlja sebi pitanje - odakle sam?

U potrazi za odgovorima, zajedno sa Etiopljankom Ašom, čija je prošlost komplikovanija od njegove, odlutaće na daleka mesta na kojima im se priviđaju scene iz španskih serija.

U „Ptici”, debitantskom ostvarenju srpsko-američkog reditelja Olivera Ćirića, govori se o životu bostonskog uličnog zabavljača Martija i postavlja pitanje: „Da li je klovn danas mrtav?”

Autor istražuje da li svrha klovna kao izvođača odumire i blijedi, i to ne samo zbog pandemije korona virusa već i kao grana umjetnosti uopšte.

U filmu „Zemlja” reditelj Marko Šipka prati dnevnu rutinu Smiljke, starice koja živi sama na rubu šume, okružena napuštenim kućama, koja se bori da živi od zemlje i u skladu sa okruženjem.

Iz programa Burning Lajts festivala Vižns du ril u Nionu dolazi igrano-dokumentarni film „Dida” rediteljskog para Korine Švingruber Ilić i Nikole Ilića, koji prati Nikolu koji je napustio Srbiju da bi slijedio svoje srce u Švajcarskoj, pa od tada njegov život dijele dve zemlje i tri žene: njegova majka, baka i supruga.

Kako njegova baka počne da se sa sve više teškoća stara o njegovoj majci, odgovornost pada na Nikolu.

Pored ovoga, u drugim programskim cjelinama biće prikazano još nekoliko kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova srpskih autora ili koprodukcija srpske kinematografije.

U programu „Povetarac” publiku očekuje kratki dokumentarni film „Posedim i poćutim ni o čemu” Nikole Stojanovića, u programu „Naslovna strana” film „Pomirenje” Marije Zidar, realizovan u koprodukciji Slovenije, Srbije i Crne Gore, a u programu „Pejzaž” film „Prokop” Danila Stanimirovića.

U selekciji „Specijalne projekcije” biće prikazani koprodukcije „Sava” Metjua Somervila, „Veštičji kotao” Branislava Jankića i film „Fejt i Branko“ u režiji Ketrin Hart.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana