Režiser Milutin Petrović o filmu “Nečista krv: greh predaka“: Srpski istok divljiji od američkog zapada

Priredio Branislav Predojević/agencije
Režiser Milutin Petrović o filmu “Nečista krv: greh predaka“: Srpski istok divljiji od američkog zapada

PALIĆ - Film poznatog srpskog režisera “Nečista krv - greh predaka”, nakon svjetske premijere u Glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma na Paliću, očekuje beogradska premijera 24. avgusta, i početak bioskopskog prikazivanja 26. avgusta.

Režiser ostvarenja Petrović kaže da je potrebe promovisanja filma “Nečista krv - greh predaka” izmišljen “novi žanr koji se zove istern.

- Ovim filmom izmislili smo novi žanr koji se zove istern (eastern). “Nečista krv” kao da se dešava na Divljem zapadu, a na ovim je prostorima, koji nisu Teksas ili Arizona. To je neiskorišćen način prikazivanja filmova. Istok divljiji nego što je zapad ikada bio” - rekao je ranije Milutin Petrović.

Njegovo ostvarenje donosi priču o Hadži Trifunu uglednom srpskom trgovcu, koji sredinom 19. vijeka pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. Muke mu stvaraju ne samo turski begovi već i članovi porodice, dok donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke.

Scenario za film napisao je po motivima djela Bore Stankovića (1876-1927) svojevremeno reditelj Vojislava Nanovića (1922-1983), a pošto je njegov zatureni rad nedavno ponovo pronađen, adaptirala ga je Milena Marković.

- Već se od upotrebe izlizala moja tvrdnja da je scenario pronašao mene, a ne ja njega. Od kad smo počeli da radimo, do ovog trenutka, imam stalni osećaj da su tu Voja i Bora, tako da sam ja ovde kao izvođač - kaže Petrović.

U filmu igraju, pored Dragana Bjelogrlića, i Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević i drugi. Bjelogrlić je svoj lik Hadži Trifuna opisao kao čovjeka koji pokušava da vuče poteze koji će učiniti dobro njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno.

- Naši pisci su pisali priče o nama jako davno. Živimo živote koje su živeli pre nas. Mentalitet i usud koji nosimo je toliko jak, toliko nas prati, toliko je ukorenjen... Razne Hadži Trifunove sam imao prilike da upoznam lično, a nažalost pamtimo ih iz bliže i dalje istorije - kaže čuveni  glumac.

Pošto u književnosti, umetnosti i filmu posljednjih decenija ne postoje klasični pozitivci i negativci, već su stvari mnogo kompleksnije, Bjelogrlić je rekao da je pokušao da iz vizure Trifuna opravda svaki njegov korak i razlog za svaku njegovu grešku.
Bjelogrlić je primijetio da film dolazi u pravo vrijeme, kada se društvo suočava sa rodnom ravnopravnošću i položajem žena, o čemu je Stanković prije mnogo godina pisao u svojim djelima.
-”Nečista krv” i usud koji nosi, moja generacija je mislila da je prethodna sa time završila. Očigledno nije, i to će nas pratiti još dugo. Ostaje da se nadamo da će se desiti neko čudo, pošto nismo spremni sami da se suočimo sa gresima prošlosti - ocijenio je Bjelogrlić.

Moderna žena

Glumica Katarina Radivojević je Hadži Trifunovu sestru opisala kao “preteču moderne žene” i ulogu drugačiju od onih koje je igrala do sada.

- Vrednost moje Cone je definitivno sloboda odluke, to je ono što je čini posebnom. Za mene je sloboda jednako ljubav, tako da mi nije bilo teško to da odigram - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana