Режисер Милутин Петровић о филму “Нечиста крв: грех предака“: Српски исток дивљији од америчког запада

Приредио Бранислав Предојевић/агенције
Режисер Милутин Петровић о филму “Нечиста крв: грех предака“: Српски исток дивљији од америчког запада

ПАЛИЋ - Филм познатог српског режисера “Нечиста крв - грех предака”, након свјетске премијере у Главном такмичарском програму Фестивала европског филма на Палићу, очекује београдска премијера 24. августа, и почетак биоскопског приказивања 26. августа.

Режисер остварења Петровић каже да је потребе промовисања филма “Нечиста крв - грех предака” измишљен “нови жанр који се зове истерн.

- Овим филмом измислили смо нови жанр који се зове истерн (еастерн). “Нечиста крв” као да се дешава на Дивљем западу, а на овим је просторима, који нису Тексас или Аризона. То је неискоришћен начин приказивања филмова. Исток дивљији него што је запад икада био” - рекао је раније Милутин Петровић.

Његово остварење доноси причу о Хаџи Трифуну угледном српском трговцу, који средином 19. вијека покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању. Муке му стварају не само турски бегови већ и чланови породице, док доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке.

Сценарио за филм написао је по мотивима дјела Боре Станковића (1876-1927) својевремено редитељ Војислава Нановића (1922-1983), а пошто је његов затурени рад недавно поново пронађен, адаптирала га је Милена Марковић.

- Већ се од употребе излизала моја тврдња да је сценарио пронашао мене, а не ја њега. Од кад смо почели да радимо, до овог тренутка, имам стални осећај да су ту Воја и Бора, тако да сам ја овде као извођач - каже Петровић.

У филму играју, поред Драгана Бјелогрлића, и Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић, Феђа Штукан, Тим Сејфи, Нела Михаиловић, Марко Грабеж, Александар Ристовски, Недим Незировић, Дејан Бућин, Теодора Драгићевић и други. Бјелогрлић је свој лик Хаџи Трифуна описао као човјека који покушава да вуче потезе који ће учинити добро њему и људима око њега, а све ради погрешно.

- Наши писци су писали приче о нама јако давно. Живимо животе које су живели пре нас. Менталитет и усуд који носимо је толико јак, толико нас прати, толико је укорењен... Разне Хаџи Трифунове сам имао прилике да упознам лично, а нажалост памтимо их из ближе и даље историје - каже чувени  глумац.

Пошто у књижевности, уметности и филму посљедњих деценија не постоје класични позитивци и негативци, већ су ствари много комплексније, Бјелогрлић је рекао да је покушао да из визуре Трифуна оправда сваки његов корак и разлог за сваку његову грешку.
Бјелогрлић је примијетио да филм долази у право вријеме, када се друштво суочава са родном равноправношћу и положајем жена, о чему је Станковић прије много година писао у својим дјелима.
-”Нечиста крв” и усуд који носи, моја генерација је мислила да је претходна са тиме завршила. Очигледно није, и то ће нас пратити још дуго. Остаје да се надамо да ће се десити неко чудо, пошто нисмо спремни сами да се суочимо са гресима прошлости - оцијенио је Бјелогрлић.

Модерна жена

Глумица Катарина Радивојевић је Хаџи Трифунову сестру описала као “претечу модерне жене” и улогу другачију од оних које је играла до сада.

- Вредност моје Цоне је дефинитивно слобода одлуке, то је оно што је чини посебном. За мене је слобода једнако љубав, тако да ми није било тешко то да одиграм - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана