Prikazan digitalno restaurisani film “Neka druga žena”: Drugi život neobičnog trilera

Milanka Mitrić/agencije
Prikazan digitalno restaurisani film “Neka druga žena”: Drugi život neobičnog trilera

BEOGRAD - Domaći triler “Neka druga žena”, rađen po scenariju Dragana Markovića i Dušana Perkovića, više od četiri decenije nakon premijernog prikazivanja dobio je svoju restaurisanu verziju, koja je predstavljena publici u Beogradu.

Ovo ostvarenje režirao je Miomir Miki Stamenković, premijerno je prikazano 1981. godine, a restaurisano je u okviru projekta “A1 Kinoteka”.

- Ubistvo poznatog ginekologa se dogodilo pod neobičnim okolnostima. Vrata doktorovog stana su bila otvorena, a inspektori su pronašli u radnoj sobi injekciju i tečnost iz razbijenih ampula morfijuma. Pištolj kojim je doktor ubijen nije pronađen. Ubistvo se poklapa sa dolaskom doktorove žene iz inostranstva, kao i sa otkrivanjem da ima ljubavnicu koja je studentkinja i narkomanka - zabilježeno je u zvaničnom sinopsisu ovog ostvarenja u kojem su glumili Dragan Nikolić, Merima Isaković, Petar Kralj, Ljubiša Samardžić, Dušica Žegarac, Svetlana Ceca Bojković, Ivica Klemenc i drugi.

Na projekciji restaurisane verzije prisutnima se, između ostalih, obratila glumica Svetlana Bojković koja je istakla da je film bio neobičan za vrijeme u kojem je nastao, da je bio van glavnog toka u kojem su nastajali mnogi filmovi i nije bio dovoljno medijski ispraćen koliko je zaslužio. Ona je istakla da je film u to vrijeme bio dobar, pošteno urađen, sa galerijom sjajnih glumaca.

Ivica Klemenc za Tanjug je naveo da je film prvi i posljednji put pogledao na premijeri i da se radi o ostvarenju koje je rađeno kao francuski krimić.

Prema njegovim riječima, saradnja sa Miomirom Stamenkovićem ostavila je veliki trag na njega, jer je i svoj prvi film “Devojački most” radio s njim, a nakon toga sarađivali su nekoliko puta.

- On mi je mnogo značio. Bio je čovek koji je na neverovatno mekan, ali prodoran način radio sa glumcima - ističe Klemenc.

Prisutnima se video-pozivom s Novog Zelanda obratila glumica Merima Isaković koja se prisjetila dana snimanja ovog filma i saradnje sa drugim glumcima, a tim povodom napisala je i autorski tekst za portal “Nova.rs” u kojem se detaljnije osvrnula na taj period.

- Sećam se Beograda u noći. Snimanja pod šmrkovima vode kada smo trebali kišu. Sećam se policijskih sirena kada su jurili moga dečka kojeg je glumio Gaga. Sećam se da sam se spontano iskreno nadala da ga neće uhvatiti. Sećam se policijske zgrade u ulici 29. novembra, kada su nas učili da pucamo iz pištolja, dok su Ivica Klemenc i Ljubiša Samardžić glumili policajce koji divane dok vežbaju gađanje - napisala je ona.

Ovo je 25. film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana