Preminuo Piter Bogdanovič, američki reditelj srpskog porijekla

G.S.
Preminuo Piter Bogdanovič, američki reditelj srpskog porijekla

Piter Bogdanovič američki reditelj, scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma, srpskog porijekla, iz generacije „holivudskog novog talasa” ili „novog Holivuda”, reditelj kultnih filmova „Posljednja bioskopska predstava” i „Mjesec od papira”, preminuo je u 83. godini.

Kada je sa 32 godine režirao film Posljednja bioskopska predstava, Piter Bogdanovič je dobio epitet „Novi Orson Vels”.

Film je dobio značajnu pažnju publike i dobro je ocijenjen od strane kritičara, a takođe je i nominovan za Oskara. Takođe je zajedno sa Leri Mek Martrijem dobio nagradu Bafta za najbolji scenario.

Kasnije je ponovo doživeo uspeh filmom Što te tata pušta samu?, romantičnom farsom sa Barbrom Strajsend i Rajanom O'Nilom i filmom Mjesec od papira.

Rođen je u Kingstonu u saveznoj državi Njujork, u porodici srpskog slikara i pijaniste, Borislava Bogdanovića i austrijske Jevrejke, Herme Robinson. Piterovi roditelji su u Ameriku došli u maju 1939. bježeći od rata u Evropi. Pošto nisu govorili engleski, malom Petru je palo u zadatak da ih nauči, a najefikasniji način bio je odlazak u bioskop, gdje im je prevodio radnju filma.

Od 1954. do 1958. pohađao je kurseve glume kod Stele Adler i glumio je na raznim pozorišnim festivalima.

Šezdesetih godina 20. vijeka u njujorškim umjetničkim krugovima postao je poznat kao urednik filmskog programa Muzeja savremene umjetnosti. Od zaborava je spasao pionire američke kinematografije kao što je Alan Dvon. Posebno je analizirao filmove Orsona Velsa (napisao knjiga Filmsko djelo Orsona Velsa) i Džona Forda(knjiga Zovem se Džon Ford: Ja pravim vesterne).

Kako je Dejvid Tomson naveo u svom Novom biografskom rječniku filma: „Bogdanovič je bio vrijedan kritičar inspirisan Francuskom koji je insistirao na reditelju kao autoru, toliko da su mnogi Amerikanci počeli ozbiljnije da shvataju reditelje”.

Na osnovu Bogdanovičevih filmskih meditacija u časopisu Eskvajer, Rodžer Korman, koji je takođe Fransisu Fordu Kopoli i Skorsezeu otvorio vrata svijeta niskobudžetnih pokretnih slika, angažovao je Bogdanoviča 1966. godine da radi kao njegov pomoćnik reditelja na filmu Divlji anđeli.

Ova saradnja otvorila mu je put da 1971. godine snimi svoj revolucionarni igrani film Posljednja bioskopska predstava zasnovanom na romanu Larija Mekmarija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana