Premijerno prikazan film o Leonardu Koenu i pjesmi “Aleluja”: Himna novog milenijuma

Branislav Predojević
Premijerno prikazan film o Leonardu Koenu i pjesmi “Aleluja”: Himna novog milenijuma

NjUJORK - Dugočekani dokumentarni film o slavnom muzičaru Leonardu Koenu i njegovoj legendarnoj pjesmi “Aleluja” prikazan je prethodnog vikenda na filmskom festivalu “Tribeka” u Njujorku.

Ostvarenje pod punim nazivom “Aleluja: Leonard Koen, putovanje, pjesma” u režiji Dana Gelera i Dejna Goldfajna, bazirano je na knjizi Alana Lajta “The Holy or the Broken:: Leonard Cohen, Jeff Buckley & the Unlikley Ascent of Hallelujah”.

Bestseler objašnjava Koenov život i karijeru kroz detaljnu priču o numeri “Aleluja”, koja je od odbačene pjesme za tri decenije postala jedna od najvećih himni moderne muzike. Nimalo slučajno u filmu, Koen ironično govori da će njegova posthumna karijera biti veća od one koju je imao dok je bio živ, što je na mnogo načina obilježilo karijeru umjetnika, koji je umro 2016. u 82. godini.

Kada se prvi put pojavio na muzičkoj sceni u drugoj polovini šezdesetih, imao je 32 godine, što nije baš doba kada se umjetnici oprobavaju u muzičkoj industriji. Njegov rad godinama je bio pogrešno shvaćen ili se smatrao previše mračnim, a njegovi tekstovi često su se bavili pitanjima koja su se smatrala kontroverznim u to vrijeme, uključujući seksualnost, rat i religiju. Koenova karijera je varirala tokom godina, umjetnički i finansijski, a 2008. godine je krenuo na veliku turneju, kako bi nadoknadio sredstva, koja mu je njegov bivši menadžer ukrao.

Novi dokumentarac uključuje intervjue sa Larijem Ratsom Slomanom, bivšim novinarom magazina “Roling stoun”, Džonom Lisaurom koji je producirao “Aleluja”, Klajvom Djevisom, izvršnim direktorom “A&R” i nekoliko umjetnika koji su obradili pjesmu, uključujući Brendi Karlajl, Erika Čurča, Rufusa Vanrajta i Reginu Spektor. Film detaljno prati vezu Koena i njegove pjesme, koja se prvo pojavila na albumu “Various Positions” (1984), koji godinama nije bio objavljen u SAD, pošto nije bio dovoljno komercijalan po mišljenju diskografske kuće.

Odluku je donio predsjednik Si-Bi-Esa, Valter Jernikof, koji je Koenu rekao “Vidi, Leonarde, znamo da si ti sjajan, ali mi ne znamo da li si dobar za nas”, i tako ušao u sami vrh poslovno-muzičkih promašaja vijeka.

Sa druge strane, mnogi su prepoznali vrijednost pjesme od samog početka, poput Boba Dilana, koji je obradio pjesmu tokom turneja kasnih osamdesetih ne štedeći riječi pohvale.

- To je predivno konstruisana melodija koja napreduje, razvija se i vraća nazad, sve u kratkom vremenu, ali ima povezujući refren koji kada uđe u melodiju ima vlastitu snagu - rekao je Dilan.

Kultni producent i muzičar Džona Kejl, snimio je oštru verziju za Koenov tribjut album iz “I'm Your Fan” (1991), a pokojni Džef Bakli snimio je obradu na svom debiju “Gace” (1994) i tako upisao sebe u muzičke besmrtnike. Numera je od tada doživjela desetine obrada, kako od strane velikih muzičara tako i takmičara na talent takmičenjima.

Film se dotiče još nekih poglavlja Koenovog života, poput njegovog odrastanja u Kvebeku, godina učenja budizma, romantičnih nastojanja i brojnih muza. Ipak, njegova priča i uticaj, mogu se najbolje opisati kroz istoriju i riječi numere “Aleluja”, pjesme koja je koliko duhovna toliko i sekularna, toliko eterična koliko i temeljna, puna nade koliko i slomljenog srca. Ukratko, prava himna novog milenijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana