Počelo emitovanje mini-serije “Ime naroda” o Svetozaru Miletiću: Život sagledan iz ugla porodice

Milanka Mitrić/agencije
Počelo emitovanje mini-serije “Ime naroda” o Svetozaru Miletiću: Život sagledan iz ugla porodice

BEOGRAD - Priča o advokatu i političaru Svetozaru Miletiću, biografska drama koja govori o njegovom životu, iz jednog ugla ispričana je serijom i filmom “Ime naroda” u režiji Darka Bajića.

Ovo ostvarenje prikazuje Miletića, te njegove saborce Jovana Jovanovića Zmaja, Milicu Miletić i Jašu Prodanovića u njihovoj borbi za prava srpskog naroda u Austrougarskoj i prisajedinjenju Vojvodine - Kraljevini Srbiji.

Emitovanje serije, nakon ranijeg prikazivanja istoimenog filma, počelo je u ponedjeljak naveče na kanalu “Superstar”, a biće završeno u petak. Režiser Darko Bajić naveo je da su u seriji istorijski događaji prikazani iz ugla kćerke Svetozara Miletića  - Milice Tomić, što seriju razlikuje od filma. Bajić je u jednom razgovoru za K1 televiziju naveo da je ona jedna od prvih žena koje su se borile za rodnu ravnopravnost u 19. vijeku.

- Serija je, pre svega, dobila jedan intimniji ugao. Priča je okrenuta ka porodici. Miličina priča je u centru dramske strukture, a sagi od četiri i po sata bićemo svedoci veoma složene slike istorijskih događaja u toku pet decenija. Veliko je interesovanje za ovu istorijsku seriju, pogotovo posle TV premijere, koja je imala odličan rejting i dobila sjajne komentare u medijima - rekao je Bajić.

On je naveo da je film i seriju pravio da bi napravio interakciju i dijalog s osvrtom na istoriju.

- Lepota življenja je da kroz dijalog otkrivamo koliko smo dobri ili nismo. Nije u pitanju nikakav nacionalizam, već ljubav prema zemlji u kojoj živiš i saznanju o njenoj istoriji. Reditelji su tu da neke stvari otkriju i da svi zajedno analiziramo našu istoriju i ostavimo bolju zemlju za one koji dolaze - navodi Bajić.

U seriji glume Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Milutin Karadžić i drugi.

- Svetozar Miletić je u Austrougarskoj monarhiji bio osuđen za veleizdaju. A kao razlog su naveli podršku srpskim dobrovoljcima koji su se priključili Srpsko-turskom ratu, osnivanje Omladine srpske koja je bila sastavljena od Srba iz Vojvodine, iz Srbije, Crne Gore i BiH. Pored toga, bilo je izuzetno bitno da se on skloni sa političke scene u vreme (1878) prve aneksije Bosne i Hercegovine po odluci Berlinskog kongresa. U tom trenutku Svetozar Miletić je bio najmarkantnija politička figura u zajednici evropskih država, tada nazvanoj Austrougarska, i celom Balkanu - kazao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana