Odlazak legendarnog glumca Žana Pola Belmonda: Šarmer i buntovnik do posljednjeg daha

Branislav Predojević/agencije
Odlazak legendarnog glumca Žana Pola Belmonda: Šarmer i buntovnik do posljednjeg daha

PARIZ - Legendarni francuski glumac Žan Pol Belmondo preminuo je u 88. godini, a svijet se oprašta od najšarmantnijeg i najmuževnijeg buntovnika francuske kinematografije.

Velikan grube face i nevjerovatnog talenta, koji se proslavio kako svojim ulogama, tako i odbijanjem dublera u akcionim scenama, odbijanjem da primi nagradu "Cezar" (francuski ekvivalent "Oskaru"), ali i odbijanjem da završi dugogodišnju karijeru velikog zavodnika (četiri braka i desetine veza), bio je i ostao do samog kraja zvijezda svjetskog formata. Jedan od najomiljenijih i najpopularnijih evropskih i svjetskih glumaca status šarmera i buntovnika zadržao je do posljednjeg daha, da parafraziramo njegovo najpoznatije glumačko djelo. Od Belmonda, vječitog mladića pokretnih slika, ali i sopstvenog života, sa velikom tugom i poštovanjem oprašta se svjetska kulturna javnost uz brojne pangerike posvećene njegovom životu i karijeri.

Na filmu je debitovao 1957. godine ulogom u trileru "On Foot, Pn Horse and on Wheels", prvu glavnu ulogu odigrao je 1958. u ostvarenju "Les copains du dimanche", a u istom periodu ostvario je uspjeh i sa filmom "Oskar". Ipak, Belmondova zvijezda rođena je 1960. godine, kada je dobio ulogu sitnog gangstera Mišela u kultnom ostvarenju Žan-Lika Godara "Do posljednjeg daha" (partnerka mu je bila Džin Siberg kojoj je ovaj film takođe donio svjetsku slavu).

Godaru je to bio prvi dugometražni film u karijeri, na festivalu u Berlinu donio mu je nagradu "Srebrni medvjed" za najbolju režiju, a samo u francuskim bioskopima imao je oko dva i po miliona gledalaca. Belmondo je, uz Godara, sarađivao sa najuticajnijim rediteljima francuskog novog talasa, igrao je u filmovima Luja Mala, Kloda Šabrola, Žan-Pjera Melvila, Fransoa Trifoa i, poput Alena Delona, s kojim su ga tih godina neprestano upoređivali, postao je ključni predstavnik jedne izuzetne generacije filmskih stvaralaca kojoj se divio čitav svijet. U "Filmskoj enciklopediji" u izdanju Jugoslovenskog leksikografskog zavoda piše da gotovo sve vrste njegovih uloga odlikuje specifična karakterizacija lika i originalnost glume.

- U djelima novotalasnog usmjerenja stvorio je novu verziju lika gubitnika (deziluziranog, ali hrabrenog nadom i maštanjem, sklonog crnom humoru i ekscesu, ispunjenog prezirom ka malograđanštini i konvencijama, izdanog od žena, dovedenog do samoubistva). Oblikovanje tih likova odlikuje nepredvidljivost glumačkog izraza i crta romantičnog buntovništva - navedeno je u ovom opisu njegovog glumačkog stila. Snimio je više od osamdeset filmova, među kojima su i remek-djela "Profesionalac", "Borsalino", "Ćoćara", "Čovjek iz Rija", "Moderato Cantabile", "Ludi Pjer", "Žena je žena", "Sirena sa Misisipija" i "As asova". Publika, od koje je dobio nadimak Bebel, obožavala ga je u likovima šarmantnih autsajdera, propalica, gangstera, korumpiranih policajaca, zavodnika, a posljednji film u karijeri u kojem je igrao glavnu ulogu, "Nepoznati u kući", snimio je 1992. godine. Belmondo je rođen u predgrađu Pariza, njegov otac Pol Belmondo, sin siromašnih Italijana sa Sicilije, bio je uspješan vajar i usadio je sinu ljubav prema umjetnosti, iako je u tinejdžerskim godinama Belmondo više volio boks, odabrao je ipak svijet glume.

- U ringu dobijate mnogo udaraca, često jakih, bolnih i neugodnih, a karijera je kratka. I u glumi su udarci teški, ali barem imate šanse da duže ostanete u igri - objasnio je Belmondo u autobiografiji "30 godina i 25 filmova". Šampionsku filmsku "titulu" osvojio je prije jedanaest godina, kada se francuska kinematografija odužila svom velikanu dodjelom "Zlatne palme" za životno djelo na Kanskom festivalu.

Bebel u pjesmi

Belmondo je bio jedan od najomiljenijih stranih glumaca u regionu, kako zbog velikog broja njegovih filmova prikazanih u domaćim bioskopima, tako i zbog njegovog sirovog šarma, koji se na Balkanu osjećao kao kod kuće. Srpska publika upoznala je Belmonda lično 1971. godine, kada je sa filmom "Borsalino", reditelja Žaka Deroja, bio gost prvog "Festa", ali i restorana u Klubu književnika i kafana po Skadarliji. Kolika je bila njegova popularnost govori i činjenica da je hrvatska vokalna grupa "4M" tokom šezdesetih snimila pjesmu u njegovu čast nazvanu "Bebel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana