Na “Netfliks” stiže prva ruska originalna dramska serija o Ani Karenjinoj: Strasti i istine nad Moskvom i Sankt Peterburgom

G.S.
Na “Netfliks” stiže prva ruska originalna dramska serija o Ani Karenjinoj: Strasti i istine nad Moskvom i Sankt Peterburgom

Prva ruska originalna dramska serija, radnog naziva “Ana K”, koja će na raskošan i savremen način prepričati “Anu Karenjinu” Lava Nikolajeviča Tolstoja, biće dostupna publici na “Netfliksu”.

Glavna uloga tragične Tolstojeve heroine, u modernom ruhu, pripala je glumici Svetlani Hodčenkovoj, poznatoj po filmu “Dečko dama kralj špijun”.

U “Netfliksovoj” verziji ove serije radnja je smještena u modernu Rusiju u kojoj je Ana Karenjina i dalje dama iz visokog društva, ali i supruga budućeg gradonačelnika Sankt Peterburga. Ona ulazi u ljubavnu aferu sa Vronskim, drskim nasljednikom aluminijumske imperije.

Njihova veza brzo izmiče kontroli i ugrožava osjetljivu ravnotežu njihovih porodičnih veza i društvenih odnosa. Smještena između kosmopolitske Moskve, istorijskog Sankt Peterburga i surovog ruskog sela, serija istražuje teme strasti, odanosti i neoborive istine da nijedno bogatstvo ne može da nas spasi od sposobnosti ljubavi da nas oslobodi ili dovede u propast.

“Ana Karenjina” je objavljivana u dijelovima od 1873. do 1877. godine, a smatra se jednim od najpoznatijih i najznačajnijih romana svih vremena. Ovo monumentalno djelo daje sveobuhvatan prikaz ruskog društva 19. vijeka, od aristokratskih salona do seoskih gazdinstava. U dva narativna toka, o ljubavi između Ane i Vronskog, i o odnosu između Kiti i Ljevina, autor ispisuje svevremene stranice o porodici, gubitku, ljubavi, izdaji, vjeri i prijateljstvu.

Smatra se da je lik Ane vjerovatno, makar dijelom, inspirisan Marijom Hartung, starijom kćerkom ruskog pjesnika Aleksandra Puškina. Zanimljivo je i to da je kao prototip za lik grofa Vronskog poslužio pukovnik Nikolaj Rajevski, koji je kao dobrovoljac učestvovao i poginuo u srpsko-turskom ratu.

Scenarista “Netfliksove” serije “Do jezera” Roman Kantor, zajedno sa Marijom Mikulinom, napisaće adaptaciju slavnog romana.

- Dovesti Anu Karenjinu u Rusiju 21. vijeka i istovremeno je predstaviti cijelom svijetu na njenom jeziku na “Netfliksu”, za mene je ostvarenje sna, i doslovno, jer mi je ideja za ovu TV seriju došla u snu i od tada je jurim - rekao je Kantor.

Za režiju su, pored Kantora, zaduženi Valerij Fedorovič, Evgenij Nikišov, Nataša Merkulova i Aleksej Čupov. Serija će biti snimana u Moskvi i Sankt Peterburgu, a “Netfliks” još nije objavio kada će premijerno biti prikazana širom svijeta.

Adaptacije

U proteklom vijeku snimljeno je najmanje desetak adaptacija ovog romana. Glumice poput Grete Garbo, Vivijen Li, Sofi Marso, Kire Najtli igrale su zanosnu preljubnicu na filmu, a snimljene su i TV verzije sa Helen Makrori, Nikolom Padžet i Kler Blum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana