Legendarni mornar ponovo u Holivudu

Branislav Predojević
Legendarni mornar ponovo u Holivudu

LOS ANĐELES - Legendarni strip-junak Popaj, najpopularniji mornar na svijetu, vraća se na veliko platno, jer će biti glavni lik u novoj filmskoj adaptaciji čuvenog stripa.

 

Ljubitelj spanaća Popaj debitovao je u istoimenom stripu Elzija Krajslera Sigala još dvadesetih godina prošlog vijeka, otkada je poznat kao vjerovatno najveći ljubitelj spanaća na svijetu. Popaj je simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbježnom lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov glavni protivnik je Badžo, koji nasrće na njegovu djevojku Olivu. Zahvaljujući špinatu Popaj dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobjeđuje Badžu. Lik je kreirao Sigal 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća, ali je tek deceniju kasnije 1929. uveden u strip i odmah je stekao veliku popularnost. Naime, Sigal ga je uveo kao novi lik u svoj već deceniju star strip “Pozorište u naprsku”. Naime, u tom stripu glavni junak Kastor sa svojim drugom Hamom se uputio na prekookeansko putovanje i obratio čovjeku u mornarskom odijelu sa tetovažom sidra na ruci riječima: “Hej ti! Je si li ti mornar?”. Popaj je odgovorio: “Jesi li mislio da sam kauboj?” povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko

. Od tog trenutka je postao sastavni i nezaobilazni dio stripa. Nepunih godinu dana nakon pojave Popaja Ham je polako izbačen, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi. Oliva je dodata kao Kastorova sestra još krajem 1919. godine. Pera Ždera i Badža pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po nekim izvorima pojavio 1933. godine, a po drugim 1936. godine. Sigal je umro 1938. godine u vrijeme najveće popularnosti Mornara Popaja pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon uz brojne avanture prodavane širom planete.

Novi projekat kao scenarista bi trebalo da radi Majkl Kaleo, poznat po doprinosu serijama “Sopranovi” i “Seksi zvijer” te filmu “Porodica”.

Ovo je prva igrana verzija Popaja još od istoimenog filma iz 1980. godine u kojem je naslovnu ulogu tumačio slavni komičar Robin Vilijams. Film koji je režirao Robert Altman i u kojem je Šeli Duval tumačila ulogu Olive okarakterisan je kao veoma loš po izlasku, ali je s vremenom stekao svojevrsni kultni status. Snimljen je u stilu akcionog mjuzikla. Glumac, pisac i bivši Flečerov animator Džek Merser je tumačio glas u uvodnom dijelu sa animiranim Popajem. Takođe, uprkos lošim kritikama, taj film je bio profitabilan, jer je studiju “Paramount” na budžet od 20 miliona dolara zaradio 60 miliona širom svijeta. Popaj je ove godine proslavio 95. rođendan, a od prvog pojavljivanja dobio je brojne animirane adaptacije i puno licencirane robe iz skoro svih životnih sfera. On je ključna inspiracija za brojne modne brendove i zaštitno lice brenda spanaća pod nazivom “Mekol farms”. Svoju snagu, naravno, dobija kada pojede baš ovo povrće iz konzerve i mnogi roditelji ga koriste kao motivaciju za svoju djecu da jedu spanać. Kako je ovaj lik i dalje popularan među ljudima raznih godina, dobio je niz izmaštanih trejlera za nepostojeće filmove u kojima je uglavnom predstavljen kao odbačeni ratnik samotnjak.

Animacija

Osim igrane verzije “Popaj” je doživio brojne avanture u svijetu animacije od svog strip-debija 17. januara 1929. godine.

Preciznije, od 1933. do 1957. napravljeno je oko 230 kraćih epizoda te tri dugometražna animirana filma “Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca”, “Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika” i “Aladin i njegova čarobna lampa”. Crtane filmove je do 1942. režirao Dejv Flečer, a od 1942. taj su posao obavljali Sejmur Knajtel (1942 - 1957, 1960 - 1962), Isador Šarber (1942 - 1957), Bil Tajtl (1946 - 1950), Den Gordon (1942 - 1944) i Dejv Tendlar (1956).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana