Legendarni horor “Stvor” u bioskopima za 40. rođendan: Užas na kraju svijeta

Branislav Predojević/agencije
Legendarni horor “Stvor” u bioskopima za 40. rođendan: Užas na kraju svijeta

LOS ANĐELES - Legendarni naučnofantastični horor “Stvor”, jednako legendarnog režisera Džona Karpentera, iz 1982. ponovo se vratio u bioskope kako bi se proslavilo 40 godina od premijere.

Premijerno prikazan 25. juna 1982. godine, film je nakon punih 40 godina prikazan na specijalizovanim projekcijama širom SAD pomoću kompanije kako bi se na pravi način odužio dug ovom kultnom klasiku žanra strave i užasa.

Zasnovan na noveli Džona Kembela Džuniora iz 1938. “Who Goes There?” (koja je bila ekranizovana u filmu iz 1951. godine), film donosi priču o grupi američkih istraživača na Antarktiku, koji se na kraju svijeta sreću sa nepoznatim užasom, parazitskom vanzemaljskom životnom formom koja asimilira, a zatim imitira druge organizme. Grupu obuzima paranoja zbog koje se sukobljavaju, jer saznaju da više ne mogu da vjeruju jedni drugima i da bi bilo ko od njih mogao da bude čudovišni stvor, koji brutalno ubija članove tima jednog po jednog.

Scenario je napisao Bil Lankaster, a Karpenter, koji je godinama bio opsesivno zaljubljen u ovaj projekat, svojom nadahnutom režijom pretvorio ga je uz pomoć autorskog tima u žanrovsko remek-djelo. Ono po čemu se “Stvor” ističe među drugim pričama o invaziji vanzemaljaca jeste način kako se samo čudovište sakriva od ljudi.

Ono što film čini posebnim su njegovi specijalni efekti. Kako se stvorenje bori protiv nekoga, njegov oblik se mijenja i pomjera dok ne postane košmarni splet dijelova tijela, pipaka i mesa. Ovom neimenovanom užasu iz nepoznatog, suprotstavlja se nemoćna posada baze, čiji su nervi već načeti hladnom pustoši Antarktika, a nakon napada Stvora, stanje paranoje i straha pretvara se u katastrofu, koju pokušava zaustaviti pilot helikoptera Mekredi (sjajni Kurt Rasel).

Iako je “Stvor” bio čin filmske ljubavi za Karpentera i njegov tim, kritika i publika se nisu u početku složili sa njima. Kritičari su film smatrali eksploatorskim pretjerano krvavim i nihilističkim. Publika je bila kupljena simpatičnim Spilbergovim vanzemaljcem ET-ijem, pa nije bila spremna za Karpenterovu mračnu i depresivnu viziju, zbog čega je film zaradio 19,6  miliona dolara tokom prikazivanja u bioskopima. Sam režiser bio je očajan zbog lošeg prijema, što je priznao tek kasnije.

- Zvali su me “pornografom nasilja”. Nisam imao pojma da će tako biti primljen jer je “Stvor” bio prejak za to vrijeme. Znao sam da će biti jako, ali nisam mislio da će biti prejak, jer nisam uzeo u obzir ukus javnosti - rekao je on.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, kritičari i publika su promijenili stav i prepoznali film kao ono što on jeste, majstorski snimljeno i režirano remek-djelo napetosti, vrhunske glume, odličnih specijalnih efekata Roba Botina, efikasne muzike Enija Morikonea i autentične atmosfere. Objavljivanjem na VHS i DVD kasetama, film je pronašao publiku kao jedan od najboljih horor filmova ikada snimljenih i stekao je fanatičan kult sljedbenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana