Kan: Zlatna palma Žuliji Dikorno za film “Titan”

Tanjug
Kan: Zlatna palma Žuliji Dikorno za film “Titan”

KAN - Film “Titan” osvojio je danas Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, čime je Francuskinja Žulija Dikorno je postala druga žena reditelj koja je osvojila najveću nagradu na festivalu koji postoji 74 godine.

Pobjedu je pogrešno objavio predsjednik žirija, američki reditelj Spajk Li usred programa, nakon čega je nastala konfuzija, prenio je AP.

Dikorno nije odmah došla na binu da preuzme nagradu, pa je umjesto toga čekala na zvaničnu objavu na kraju ceremonije.

Na kraju programa, pobjedu “Titana” su objavili Li i voditeljka, holivudska glumica Šeron Stoun.

Nakon gafa, dodaje AP, ceremonija se nastavila, a ostale nagrade su dijeljene, dok je Li držao ruke na glavi u nevjerici.

Nagrada Gran pri je podijeljena iranskoj drami “Heroj” i finskom ostvarenju “Apartman broj šest”.

Nagradu za najboljeg režisera je dobio Leo Karaks za “Anet”, a riječ je o, kako AP pise, fantastičnom mjuziklu koji je otvorio festival.

Kejleb Londri Džons je dobio nagradu za najbolju glumu, dok je Renata Reinsvi osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu “Najgora osoba na svijetu”.

Hrvatska drama “Murina” koju je napravila Antoneta Alamat Kusijanović osvojila je nagradu Zlatna kamera, za najbolji debi.

Prošle godine nije bilo nagrada u Kanu zbog pandemije, a ovog puta je bilo publike, koja je na ulazu morala da dokaže da je vakcinisana ili negativna na kovid 19, dok su maske bile obavezne.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana