Glumačka diva velikog i čistog srca

Danko Kuzmanović
Glumačka diva velikog i čistog srca

Banjaluka - Od njene smrti prošlo je 26 godina, a talent i ljepota legendarne glumice Odri Hepbern i danas su predmet mnogih rasprava. Iza uglađene spoljašnjosti holivudske zvijezde skrivala se jedinstvena osoba koja je, uprkos svom aristokratskom porijeklu, najviše brinula o dobrobiti drugih.

Legenda svjetske kinematografije i jedna od omiljenih ikona 20. vijeka, jedna je od svega devet umjetnika koji su pokupili sve glavne nagrade koje se dodjeljuju u svijetu šou-biznisa (“Emi”, “Oskar”, “Gremi” i “Toni”), bila je prava diva velikog i čistog srca.

Rođena je 4. maja 1929. godine u Švicarskoj. Njen otac Džosef Viktor Antoni-Raston bio je irski bankar, a majka Ela van Himstra holandska baronica. Roditelji su joj se razveli kad je imala samo šest godina, pa se s majkom preselila u Holandiju. Kada je započeo Drugi svjetski rat, cijela je zemlja opljačkana, a većina ljudi pala je u veliko siromaštvo. Djevojčica je odmalena plesala balet i svojim nastupima skupljala novac za pokret otpora protiv nacista. Iako je bila talentovana, rekli su joj da je sa 170 centimetara previsoka za profesionalnu balerinu. Selidbom u London počela je da radi kao model i da dobija glumačke uloge. 

Prvu veću ulogu ostvarila je 1951. godine u filmu “Tajni ljudi”, u kojemu je tumačila balerinu, a dvije godine kasnije snimila je i “Praznik u Rimu”, čime je postala globalna zvijezda i dobila “Oskara” za najbolju žensku ulogu. Uslijedile su hvaljene uloge Holi Golajtli u “Doručku kod Tifanija”, Elize Dulitl u mjuziklu “Moja lijepa gospođice”, te nastupi u poznatim ostvarenjima kao što su “Ljubav poslijepodne”, “Kako ukrasti milion”, te “Robin i Marijan”.

Za glumu u brodvejskoj predstavi “Ondin” dobila je i nagradu “Toni”, te tako pokazala da se izvrsno snalazi i uživo pred publikom.

Američki filmski institut 1999. godine proglasio ju je trećom najvećom ženskom filmskom zvijezdom svih vremena, poslije Ketrin Hepbern i Bet Dejvis. Popularnost tokom života donijela joj je lijepih i ružnih stvari, ali nije uticala na to da do posljednjeg dana uživa u životu i dobije epitet dive. Preminula je 20. januara 1993. godine, od raka želuca,  u svom rodnom gradu, gdje je i sahranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana