Filmska priča “Hotela Balkan” u dvorištu kuće Čejvan: Spoj sadašnjosti i prošlosti Banjaluke

G.S.
Filmska priča “Hotela Balkan” u dvorištu kuće Čejvan: Spoj sadašnjosti i prošlosti Banjaluke

Glumac Adem Čejvan u istoriji Banjaluke ostao je upamćen kao čovjek zbog kojeg su osamdesetih godina prošlog vijeka u Banjaluku dolazila najveća imena tadašnjeg glumišta.

 

On je bio osnivač događaja “Susreti za glumce u maju” koji su trajali od 1981. do 1987. godine u Banjaluci.

Ovih dana se u dvorištu nekadašnje kuće porodice Čejvan, stare više od 200 godina, ponovo pokreće filmska priča Banjaluke, u režiji “Bosonoga produkcije” koja u posljednje vrijeme niže zapažene projekte. Jedan od njih je i serija “Hotel Balkan” čija ekipa vrijedno snima na jednoj od najstarijih i najznačajnijih lokacija u gradu na Vrbasu.

- Ovo je grad slobode. Ovo je grad smišljenosti. Grad prepun bajki o samom sebi - svojevremeno je o Banjaluci govorio Čejvan, rođen i odrastao u Banjaluci, iz koje je često odlazio, ali joj se uvijek vraćao.

Poznate i manje znane priče, koje žive i danas, poslužile su tvorcima pomenute telenovele kao inspiracija za scenario. Simbolično, vraćajući se u prošlost, nekadašnja kuća ugledne banjalučke porodice Čejvan otvorila je vrata tvorcima serije “Hotel Balkan”, priče o podjednako uglednoj banjalučkoj porodici Kuruzović, njihovim odnosima, tajnama i intrigama.

- Budući da je radnja retrospektivna, od značaja su nam sva istorijska istraživanja rađena za ovaj projekat, pa samim tim i bogata istorija ove kuće. Od samih zidina ovog zdanja, preko priče koja stoji iza njih, pa do same unutrašnjosti, sve se savršeno uklopilo - naveo je reditelj druge ekipe serije Saša Hajduković.

Sve tajne Kuruzovića biće razotkrivene na Superstar TV-u, gdje emitovanje telenovele “Hotel Balkan”, projekta “Telekoma Srbije”, počinje ove jeseni.

Tada ujedno kreće i snimanje druge sezone ove serije, čiji je reditelj Saša Karanović, a koja je okupila brojna glumačka imena poput Radoja Čupića, Sanje Popović, Bore Nenića, Nataše Ivančević i mnogih drugih, baš kao što je to nekada radio Adem Čejvan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana