Film “Top Gan: Maverik” stiže u Sinepleks “Palas”: Emocija u središtu akcionog spektakla

Branislav Predojević
Film “Top Gan: Maverik” stiže u Sinepleks “Palas”: Emocija u središtu akcionog spektakla

BANjALUKA - Nastavak legendarnog filma “Top Gan” pod nazivom “Top Gan: Maverik”, nalazi se od danas na redovnom repertoaru bioskopa Sinepleksa “Palas”.

Ovo je nastavak kultnog filma pokojnog režisera Tonija Skota iz 1986. godine, koji donosi spektakularne scene, odličnu muziku i vrhunski glumački tim u sastavu Tom Kruz, Val Kilmer, Majls Teler,  Dženifer Koneli, Džon Ham i Ed Haris. Režiser je Džozef Kosinski, dok je scenario djelo Itana Krugera, Erika Singera i Kristofera Mekverija, a sinopsis prati odnos  Maverika i sina njegovog pokojnog prijatelja Gusa.

- Poslije više od 30 godina služenja u mornarici, kao jedan od najboljih pilota, Pit Maverik Mičel je tamo gdje bi i trebalo da bude. Probije barijere kao test pilot i izbjegava da prihvati unapređenje koje bi ga zauvijek spustilo na zemlju. Kada je počeo da podučava vod mladih pilota koji su na obuci za specijalne misije, Maverik sreće poručnika Bredlija Bredšoa čiji je nadimak Ruster, sina Maverikovog pokojnog prijatelja poručnika Nika Bredšoa, zvanog Gus. Suočavajući se sa neizvjesnom budućnošću i sa duhovima prošlosti Maverik se upušta u borbu sa svojim najvećim strahom, što će kulminirati misijom koja zahtijeva veliku žrtvu - piše u najavi filma. Kosinski kaže da priču i atmosferu njegovog filma svakako određuju godine glavnog junaka i njegov odnos sa prošlošću.

- Maverik je u prvom filmu bio u svojim ranim dvadesetim, a sada je u pedesetim. Moralo je to biti drugačije putovanje, ali bilo je važno da je to bilo putovanje za čovjeka u drugom dijelu svog života. “O Top ganu” razmišljamo kao o akcionom filmu, ali ja o njemu razmišljam kao o drami. Ima nevjerovatnih akcionih scena u njemu, ali u središtu je ljudska emocija - rekao je Kosinski. Ipak, kao što je uobičajeno za filmove producenta Džerija Brukhajmera i Toma Kruza ključna komponenta filma “Top Gan: Maverik” jeste pitanje koliko je spektakularnih akcionih sekvenci praktično snimljeno. Brojni intervjui i snimci iza kulisa govorili su o intenzivnoj kaskaderskoj obuci koju je prošla glumačka ekipa kako bi vazdušne borbe izgledale što autentičnije na ekranu. Sam film koštao je oko 150 miliona dolara, što praktično znači da bi trebao zaraditi preko 350 miliona dolara da nadoknadi svoje troškove, a prva predviđanja zarade za vikend otvaranje najavljuju 180 miliona dolara.

Originalni film jedan je od Kruzovih najpoznatijih filmova u karijeri i bio je naslov sa najvećom zaradom iz 1986. dok nastavak na svoj strani osim velikog budžeta i vrlo dobrih prvih recenzija (97% od 162 kritike su pozitivne, sa prosječnom ocjenom od 8,4), ima i jak faktor nostalgije i prepoznatljivost brenda, što bi ga moglo dovesti do novog uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana