Film "Bajka bespovratnog vremena" stiže 15. juna

Branislav Predojević
Film "Bajka bespovratnog vremena" stiže 15. juna

BEOGRAD - Dokumentarni film Pavla Terzića "Bajka bespovratnog vremena", koji se bavi nastankom i razvojem klupske scene u Srbiji tokom 90-ih, premijerno će biti prikazan 15. juna u klubu "Barutana" u Beogradu.

Publiku očekuje ostvarenje mladog reditelja Pavla Terzića koji je uspio da napravi vjerodostojan film o vremenu u kome nije živio. Film je emotivan, nostalgičan, duhovit i na pravi način povezuje važne istorijske događaje i promjene koje su neminovno uticale na pravac i razvoj klupske kulture.

- Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, svejedno, bez obzira da li pripada klupskoj, andergraund sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije čija fenomenologija uveliko nadrasta elementarni muzički nivo. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju ukoliko se koristi kao polazište za bavljenje načinom na koji se ovdašnja klupska scena stvarala i razvijala s obzirom na krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka - rekao je Terzić.

Ispred produkcijske kuće "TAG Media" film su, zajedno sa Terzićem, producirali Veljko Radosavljević i Radomir Lale Marković, a koproducent je legendarni Dušan Kaličanin i njegova produkcija "Tehnokratija". U filmu je učestvovalo 118 sagovornika koji su na svojim leđima iznijeli teret nastanka klupske kulture koja živi i danas, a publika će moći da vidi i segmente arhivskih intervjua stranih muzičara koji su, po riječima autora, bili junaci jedne bajke.

- S tim u vezi, akteri koji su direktni svedoci tog vremena, pioniri jedne nove supkulture, nevezano od njihovih uloga, pozicija ili profesija ispričali su nam svoju bajku o bespovratnom vremenu - rekao je Terzić.

Počevši od kraja 60-ih godina prošlog vijeka i čuvene diskoteke "Šećer", preko uzbudljivih 70-ih i diskoteke "Cepelin", kroz razgovor sa svjedocima tog vremena i bogatog arhivskog materijala, u filmu se dolazi do 80-ih i klubova kao što su "Akademija" i "Zvezda". Osvrnuvši se na začetak noćnog života u Beogradu, polako se ulazi u devedesete godine i prati nastanak klabinga u Beogradu.

Pored beogradskih klubova poput "Soul Fuda", "Industrije", "Omena", "Barutane" i "Sare", u filmu se mogu čuti i priče o klubovima u Novom Sadu i Nišu, kao i velikim rejvovima, koji su se dešavali u cijeloj zemlji. U vremenu kada je Srbija bila pod sankcijama i dok su gradovi bili bombardovani, a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi su svoju sreću pronašli u tek začetoj rejv supkulturi. Sagovornici otkrivaju i kako je nastao festival "Egzit", kao i "urban ikspirijens" žurke, koje su počele da se dešavaju početkom 2000-ih godina.

Muzika

U filmu ima puno upečatljivih izjava, a o snazi i uticaju muzike na društvo možda najbolje govori izjava Miška Bilbije, čuvenog muzičkog urednika Radija B92 (1989 - 1992):

- Kada je 9. marta, odnosno 10. marta došla policija da zatvori Radio B92, nisu hteli skroz da iseku kabl, nego su rekli da ne može nikakav informativni program, nikakva priča, može samo muzika. Nisu bili svesni šta se krije u toj muzici i šta sve tu može da se pušta - rekao je Bilbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana