Epizodom “Kraj” završena serija “Koža”: Umjetnički okršaj sa sopstvenim idealima i posrnućima

Priredila: Ilijana Božić/agencije
Epizodom “Kraj” završena serija “Koža”: Umjetnički okršaj sa sopstvenim idealima i posrnućima

BANjALUKA - Balkanska noar bajka “Koža” sa elementima melodrame i crnog humora poslije “Mesa” i “Kostiju” opravdala je sva očekivanja, a ova banjalučka trilogija završena je emitovanjem epizode “Kraj”.

Kako navode srpski mediji, “Koža” je podigla standarde na polju serijskog programa u cijelom regionu.

Od početka emitovanja ovog posljednjeg dijela sada već kultne banjalučke trilogije stizali su pozitivni komentari.

“Koža” je svakog vikenda bila u samom vrhu gledanosti u Srbiji, uz milionski auditorijum. Posljednja epizoda emitovana je u nedjelju uveče na RTS-u.

Autorski tim Nikola Kolja Pejaković i Saša Hajduković zatvorili su jedno poglavlje, a uskoro će otvoriti i novo u vidu nove serije koja će nositi naziv “Jeretičke priče”.

Naime, umjetnički okršaj sa sopstvenim idealima i posrnućima, najzreliji i najuzbudljiviji dio banjalučke trilogije, po mišljenju autorskog tima, rve se sa kompleksnom problematikom povratka rodnoj Banjaluci.

U centru priče je borba sa osjećanjem krivice glavnog junaka prema roditeljima, prijateljima, ljubavima.

- Kao što je Kolja rekao, nekada dok je još “Meso” pisao: “Meso” je predjelo, “Kosti” su glavno jelo, a “Koža” je desert”. I stvarno mislim da je ovo vrhunac i kruna njihovog, a mogu slobodno reći i našeg rada - kazao je glumac Senad Milanović.

Dijelovi serije, koju nosi plejada dubinski razrađenih i zaokruženih likova, snimani su u Beogradu, Roterdamu, i Sarajevu, ali je raznovrsnost banjalučkih lokacija učinila da taj grad postane jedan od glavnih junaka priče.

- Kada se desila ta stvar koja se desila, u smislu da si ti bio na jednom mjestu, a da se neka trauma tu desila, tu je vrijeme potpuno produbljeno. Drugačije je potpuno u odnosu na ono što si ti ostavio i ono kakav ti imaš odnos prema tome, i kakav odnos sada ljudi imaju prema tebi - naveo je reditelj Saša Hajduković.

Duše koje su zauvijek preoblikovale ratne strahote u srži su teških ljudskih sudbina kojima se “Koža” bavi.

Serija je imala deset epizoda, a ranije su emitovani nastavci “Meso” (2017) i “Kosti” (2020).

Tim

Iza serije “Koža” stoji kreativni tim produkcije “Bosonoga”, kao i glumačka ekipa koju uz Pejakovića čine Aleksandar Jovanović, Nebojša Dugalić, Sanja Vejnović, Vesna Trivalić, Slobodan Ninković, Aleksandar Stojković, Ljubomir Bandović, Nataša Ninković. Tu su i glumci Jovo Maksić, Jovana Gavrilović, Milica Janevski, Vladimir Đorđević, Miljka Brđanin, Slobodan Perišić, Ljubiša Savanović, Željko Erkić, Boris Šavija, Branko Vidaković, Vuk Kostić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana