Ekipa filma “Drava se ne predaje” snima u Belegišu

Tanjug
Foto: Pixabay

STARA PAZOVA - Nakon Beograda glumačka postava filma “Drava se ne predaje” preselila se u Belegiš kod Stare Pazove, gdje je nastavljeno snimanje dokumentarno-igranog ostvarenja o posadi kraljevskog ratnog broda “Drava”, a radnja je smještena u 1941. godinu kada su članovi posade poginuli u Aprilskom ratu.

Predsjednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, koji je danas prisustvovao snimanju, rekao je da vjeruje da će reditelj Nikola Lorencin uspjeti da na filmskom platnu ovjekovječi ove istorijske događaje.

“Za nas, posebno nas u Vojvodini, to je još jedan dokaz heroizma, patriotizma naših ljudi, rodoljublja, svega onoga što krasi i obeležava srž našeg naroda, želju da u teškom vremenu pokažemo ljubav prema svojoj zemlji, a poručnik Berić uz sve teškoće pre 80 godina izabrao je heroizam, žrtvu i verujem da će glumci i reditelj uspeti da to prenesu na filmsko platno”, rekao je Mirović.

Dodao je da će Pokrajinska Vlada putem konkursa resornog sekretarijata nastaviti da podržava filmove koji bilježe našu istoriju i tradiciju.

Na čelu posade kraljevskog ratnog broda bio je poručnik Aleksandar Berić, a čast da njegov lik odigra dobio je glumac Lazar Đukić.

Berićevu suprugu Veru igra Marija Bergam.

Reditelj Lorencin priča kako je Lazar Đukić “otkrovenje” u ulozi poručnika Berića, te da je danas tokom snimanja ležao dva sata, pola u vodi, pola u pijesku kako bi dočarao jedan trenutak te dramatične priče o komandantu Drave.

“Marija Bergam je vrlo dobro tu ličnost donela jer smo je koncipirali kao ženu koja je rasla u Crnoj Gori i koja je ponela iz Kotora svoj način govora i akcente i Marija je to izvanredno uradila”, naveo je reditelj.

Film je prvobitno sniman u Beogradu, a nakon Belegiša ponovo se vraća u Beograd, dok će pojedini djelovi biti snimljeni u Novom Sadu i Čelarevu. Premijera se očekuje 6. avgusta ove godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana