Dugometražno ostvarenje “Tom i Džeri” stiglo u bioskope: Putovanje stazama smijeha i nostalgije

G.S.
Dugometražno ostvarenje “Tom i Džeri” stiglo u bioskope: Putovanje stazama smijeha i nostalgije

U svijetu animiranog filma, vjerovatno najpoznatiji rivali u čijim vragolijama su generacije odrastale i uživale, su Tom i Džeri, koji su nastali prije više od osam decenija, a ove godine, njihove priče dobijaju novo ruho.

Naime, ostvarenje koje je spoj igranog filma i animacije, premijerno je emitovano prije nekoliko dana u pojedinim svjetskim bioskopima, a svi ljubitelji Toma i Džerija, proteklog vikenda imali su priliku da u filmu uživaju u banjalučkom “Sinepleksu Palas”, u okviru pretpremijernog prikazivanja. Film “Tom i Džeri” u režiji Tima Storija od ove sedmice će biti i na redovnom repertoaru “Palasa”.

- Tokom odrastanja, to je bio crtani film koji mi je bio na prvom mjestu. Ko ih gleda, odmah da prodrma neka nostalgija i osmijeh se vrati na lice. Pravi izazov bio je epizodno animirano ostvarenje smjestiti u dugometražni film. Scenario je bio sve što sam tražio. Pun je humora i u sebi ima ljudsku priču koju je moguće pratiti - naveo je Stori.

Film Tima Storija je omaž satima gledanja fantastičnih animiranih epizoda Vilijama Hane i Džozefa Barbere, koji su pratili mnoga djetinjstva. Tom, sivo-bijela kućna mačka i njegov rival, mali miš Džeri, prvi put su se na ekranima pojavili 1940. godine, a od tada su nastajali i brojni planovi Toma da uhvati Džerija i razvilo se jedno od najzanimljivijih rivalstava na ekranu.

- Toma izbacuju vlasnici i ostaje bez mjesta za boravak zajedno sa svojim dugogodišnjim rivalom Džerijem, koji je takođe ostao bez izvora hrane. Sada beskućnici, dvojac mačke i miša ostaje da luta ulicama i odlučuju da pozovu primirje na svoje rivalstvo, a zatim krenu na svoje načine da započnu novi život. Oni kasnije ukrštaju staze na Menhetnu, gdje se Džeri nastanio u najvećem, izvrsnom i najboljem hotelu “Rojal gejt” u gradu, uzrokujući svakakve nevolje dok se osoblje priprema za “vjenčanje vijeka” između Bena (Kolin Džost) i Prite (Palavi Šards) – stoji u najavi filma.

Mlada službenica Kajla (Kloi Grejs Morec) zadužena je od menadžera hotela, gospodina Dabrosa (Rob Delani), za planiranje događaja i rješavanje Džerija. Kajla unajmljuje Toma da uhvati Džerija, ponovo uspostavljajući njihovu beskrajnu borbu. Veliki zaplet nastaje kad borba mačke i miša stvori ogroman haos što se Kajline karijere tiče, vjenčanja, ali i samog hotela.

Scenario za film pisao je Kevin Kostelo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana