Dodjela Oskara u znaku filma „Sve u isto vrijeme“

GS
Dodjela Oskara
Foto: Tanjug/AP | Dodjela Oskara

LOS ANĐELES - Noćas je u „Dolbi Teatru“ u Los Anđelesu održana ceremonija dodjele Oskara, a najboljim filmom proglašena je naučnofantastična akcija „Sve u isto vrijeme“. Ovaj je film apsolutni pobjednik 95. dodjele Oskara sa sedam zlatnih kipića.

Njemački film „Na zapadu ništa novo“ osvojio je četiri Oskara.

Počevši sat iza ponoći pa sve do četiri časa trajala je najiščekivanija veče u svijetu kinematografije tokom koje su proglašena najbolja filmska ostvarenja za proteklu godinu.

Zlatni kipić za najboljeg glumca osvojio je Brendan Frejzer za ulogu u filmu "Kit". Tako je glumac koji je nekada bio na vrhu Holivuda, paa nestao u vrtlogu loših životnih odluka sada vratio u velikom stilu. 

Najboljom glumicom proglašena je Mišel Jeo zahvaljujući ulozi u filmu "Sve u isto vrijeme".

Najbolji originalni scenario napisali su Denijel Kvan i Denijel Šajnert za"Sve u isto vrijeme"., a za najbolji adaptirani scenario nagrađena je Sara Poli za dramu Žene govore“.

Nagradu za najbolju režiju i najbolju montažu dobio je očekivano film“ Sve u isto vrijeme". Narađeni su Kvan i Štajner, a drugi Oskar u karijeri za najbolju montažu podigao je Pol Rodžers.

Najbolji strani film je "Na Zapadu ništa novo" koji je osvojio i Oskara za najbolju filmsku fotografiju.

Za najbolje sporedne uloge nagrađeni Ke Huj Kuan u kategoriji muškaraca, a legendarna Džejmi Li Kertis u kategoriji žena. Oboje su nagrađeni za uloge u filmu " Sve u isto vrijeme ".

Oskara za najbolje vizuelne efekte dobio je "Avatar: Put vode ".

Najbolji dugometražni animirani film je "Pinokio" Giljerma del Tora, a kratkometražni "Dječak, krtica, lisac i konj".

Za najbolju originalnu filmsku muziku nagrađen je ponovno film "Na Zapadu ništa novo" koji je osvojio i Oskara za najbolji produkcijski dizajn odnosno scenografiju.

Najbolji dokumentarni igrani film je  „Navaljni“, najboljim kratkometražnim filmom proglašen „Irsko zbogom“.

Najbolju kostimografiju ima film "Crni panter: Vakanda, zauvijek", a za najbolju šminku i frizuru nagrađen je "Kit".

Najbolja originalna pjesma je "Naatu, Naatu " iz filma "RRR", a nagradu za najbolji zvuk u filmu dobio je film "Top Gan: Maverik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana