Đorđe Kadijević snima nastavak kultnog horora “Leptirica”: Povratak slavne srpske vampirice

Branislav Predojević
Đorđe Kadijević snima nastavak kultnog horora “Leptirica”: Povratak slavne srpske vampirice

BEOGRAD - Slavni srpski režiser Đorđe Kadijević najavio je da će uskoro početi snimanje nastavka kultnog srpskog horora “Leptirica”.

Na prijedlog kompanije “Filmske novosti”, najstarije producentske kuće u Srbiji, slavni režiser odlučio je da se nakon dugog perioda apstinencije od filma odazove njihovom pozivu kako bi snimio novu verziju kultnog ostvarenja iz sedamdesetih, koje predstavlja klasik horor žanra. Prema riječima legende domaćeg filma, nova verzija biće u savremenom ambijentu i u njoj neće biti nikakve sličnosti sa prvobitnom pričom.

- Zbog ogromne popularnosti “Leptirice” prihvatio sam da napravim novu verziju tog filma, koja bi bila u savremenom, a ne u folklornom ambijentu kao prethodna. U njoj neće biti seoskog ambijenta, neće biti vodenice, nikakve sličnosti sa prvobitnom “Leptiricom” - rekao je Kadijević.

Proslavljeni reditelj, kojem je iskustvo istoričara umjetnosti i likovnog kritičara pomoglo da stvori jedinstven filmski izraz, objašnjava da je filozofija otvorenosti između dobra i zla učinila njegov film jedinstvenim.

- Prva “Leptirica” je sinteza komedije i tragedije, na jedan način smiješna, a na drugi užasna. Moj prijatelj Dobrica Ćosić mi je svojevremeno rekao kako ne može da se oslobodi utiska “Leptirice”, ne zbog strašnih scena, metamorfoze glavne junakinje od anđela do samog satane, nego zbog posljednjeg kadra filma u kome glavni junak leži kraj praznog vampirskog groba, a da se ne zna da li spava ili je mrtav ili se možda i sam povampirio. Ta otvorenost prema mogućnosti kontinuiteta zla je nešto što “Leptiricu” zaista čini užasnim filmom - kazao je proslavljeni režiser.

Horor pisac i teoretičar Dejan Ognjanović u svom prikazu ovog filma u knjizi eseja “U brdima horori” kaže da je Kadijevićevo remek-djelo autentični srpski pristup žanru horora i rodonačelnik domaćeg horora.

- Kadijević umesto epigonstva poseže za autentičnom srpskom tradicijom i iz nje crpe energiju koja njegovu vampiricu čini autohtonim, ovdašnjim, nadasve živim i ubedljivim stvorom. Ta vampirica istovremeno korespondira sa lokalnim, srpskim, kao i sa univerzalnim arhetipovima demonskih sila. Ove scene režirane su sa umešnošću koja evocira arhetipsku snagu i time daleko prevazilaze tadašnje gotske hororčiće Hamerove produkcije. S pravom su se urezale u sećanje generacija domaćih gledalaca kao najstrašniji horor prizori ikada viđeni na našoj televiziji - napisao je Ognjanović.

Sama “Leptirica” snimljena je 1973. godine, a rađena je prema pripovijeci Milovana Glišića “Posle devedeset godina”.

Glavne uloge tumačili su Petar Božović, Mirjana Nikolić, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović. Radnja se odvija u selu u kojem se mladić Strahinja oženi djevojkom Radojkom, za koju se ispostavi da je vampirica.

“Leptirica” je stekla kultni status jer je bila prvi srpski horor film, odnosno jedan od rijetkih primjera filmova fantastike na području jugoslovenske kinematografije. Film je sniman u selu Zelinje kod Zvornika, u kojem se i dalje nalazi čuvena vodenica u kojoj je zloglasni vampir Sava Savanović napadao svoje žrtve.

Autor

Đorđe Kadijević (1933, Šibenik) javnosti je najviše poznat kao filmski autor kada se pomenu filmovi “Leptirica” i “Sveto mesto”.

Slavni umjetnik se kao režiser na jugoslovenskoj sceni pojavio još šezdesetih, filmovima koji su bili dio tzv. crnog talasa “Praznik” (1967) i “Pohod”(1968), dok je  njegov rad najširoj publici postao dostupan kroz TV seriju “Vuk Karadžić”. Ipak, danas ga mlađa generacija najviše poznaje po njegovim pionirskim horor ostvarenjima, koja su stekla kultni status, kako kod nas, tako i u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana