Direktor Mostre potvrdio datum održavanja festivala

Tanjug
Direktor Mostre potvrdio datum održavanja festivala

VENECIJA - Direktor Filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbara zvanično je potvrdio da će se 77. Mostra održati, kako je i planirano, od 2. do 12. septembra.

Barbera je na svom Instagram profilu, uz video snimak sa čamca poručio da će to biti jedno zaista jedinstveno izdanje.

“Iz ferija kojim smo otišli na Lido. Filmska palata je ponovo otvorena, a kancelarije pune ljudi koji će organizovati predstojeću Mostru. Biće to jedno zaista jedinstveno izdanje. Još uvijek ne znamo šta ćemo sve uspijeti da izvedemo, ali radimo na selekciji filmova i nacrtu plana da svima omogućimo bezbjedno učešće… Živjela Venecija”, napisao je direktor Mostre koji je od početka bio protiv onlajn izdanja iako je Italija bila najjače pogođena zamlja korona virusom.

Prema njegovim riječima, još se ne zna kako će festival tačno izgledati ali će organizatori uložiti napore da bude sve najbolje moguće.

Đorđo Goseti, selektor pratećeg programa Autorski dani, u kojem se filmovi takmiče u originalnosti i inovativnosti, izjavio je za AFP da ima osjećaj “kao da počinju ispočetka, od 1932. kada je festival osnovan”.

„Svi iz filmskog svijeta smatraju da je najstariji festival na svijetu najbolje mjesto da se slavi kinematografija i pokaže njena vitalnost”, kazao je on.

Kako će ovi postkovidski uslovi uticati na organizaciju festivala, još nije poznato. Filmski analitičari ocijenjuju da će broj naslova, uobičajenih 200, sigurno biti smanjen, a ne vjeruju ni da će ove godine biti guranja paparaca sa lovcima na autograme pred zvijezdama na crvenom tepihu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana