Buntovni zavodnik i ikona Holivuda Marlon Brando umro na današnji dan prije 16 godina

G.S.
Buntovni zavodnik i ikona Holivuda Marlon Brando umro na današnji dan prije 16 godina

Jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena Marlon Brando koji je, prema sopstvenom priznanju, mrzio glumu, ali se njome bavio zbog novca, umro je na današnji dan prije 16 godina.

Zavodnik, buntovnik, jedna od najvećih ikona holivudskog zlatnog doba, koje obuhvata dvije trećine prošlog vijeka, iza sebe je ostavio mnoštvo uloga koje se danas smatraju kultnim.

Iako je ostvario važne role poput onih u antologijskim filmovima “Tramvaj zvani čežnja” i “Na dokovima Njujorka”, Brandov najpoznatiji film je “Kum”.

Branda je pratila reputacija glumca sklonog konfliktima i kašnjenju na set. Pa ipak, režiser Frensis Ford Kopola upravo je njemu dao ulogu oca porodice Korleone u kultnom “Kumu”.

Moćna producentska kuća “Paramount” protivila se da Brando uopšte igra u filmu koji mu je donio najveću slavu.

Na kraju su postavili tri uslova da bi prihvatili njegovo angažovanje: da za svoju ulogu dobije manje novca od predviđenog, da mu svako kašnjenje direktno odbiju od primanja i da pristane na probno snimanje.

Posljednji uslov Brando je odbio, pa je Kopola spakovao ručnu prenosnu kameru, pokucao na njegova vrata i rekao: “Hajde da probamo nešto”.

Taj probni zapis smatra se antologijskim u kinematografiji: Brando odjeven u kimono, svoju neurednu kosu začešljao je unazad, potamnio je ten razmazujući pastu za cipele, a u usta je natrpao vlažne maramice da dobije izgled buldoga.

Sva ta improvizacija kasnije je ušla u njegov lik na filmu, a Vito Korleone je otišao u legendu.

Brando je tumačio širok spektar različitih uloga: od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu “Sajonara”, zatim naciste u “Mladim lavovima” i homoseksualca u “Odsjajima u zlatnom oku”.

Kao vanserijski talenat, dosljedan u svojim principima, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji svjetske kinematografije.

Brandov gest na dodjeli “Oskara” za ulogu u “Kumu”, kada je odbio da primi nagradu, a na binu poslao malo poznatu glumicu, Indijanku iz plemena Apača Sačin Litlfider koja je pročitala njegovo pismo o genocidu koji je izvršen nad Indijancima - jedan je od najvećih “šamara” Holivudu i američkom društvu.

Brando je u čuvenom pismu naveo da su američki doseljenici dvjesta godina govorili Indijancima da polože oružje i da će napraviti mir dobar za sve.

- Nakon što su položili oružje, pogubili smo ih. Lagali smo im. Izgnali smo ih sa njihove zemlje. Natjerali smo ih izgladnjivanjem na potpisivanje prevarantskog sporazuma, iako smo znali da ga se nećemo pridržavati. Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu na kojem su živjeli onoliko dugo koliko život postoji - napisao je Brando.

Njegov protest ostao je usamljen, a Brando je poslije tog gesta dobijao sve manje ponuda za uloge.

Njegov posljednji veliki projekat bio je “Apokalipsa danas” u Kopolinoj režiji. Brando se povukao na Havaje, gdje je proveo ostatak života.

Remek-djela rimskog vajarstva predstavljena su na jedinstvenoj izložbi “Roma Aeterna”(Vječni Rim) u Zbirci strane umjetnosti Muzeja grada Novog Sada. Postavka će biti otvorena do 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana