Animirani film “Titina” od danas u bioskopima: Priča o trijumfu i porazu

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Animirani film “Titina” od danas u bioskopima: Priča o trijumfu i porazu

BANjALUKA - Animirano ostvarenje “Titina”, u režiji Kajse Nes, priča o osvajanju Sjevernog pola, rađeno u norveško-belgijskoj produkciji, od danas je na repertoaru “Sinepleksa Palas”.

- “Titina” je zabavna i uzbudljiva priča o jednom skoro zaboravljenom putovanju i otkriću: osvajanju Sjevernog pola 1926. godine vazdušnom ekspedicijom. Italijanski vazduhoplovni inženjer Umberto Nobile uživa u društvu svog voljenog psa Titine koju je spasao na ulicama Rima - navedeno je u opisu radnje ovog filma.

Glas Umbertu Nobilu u originalnoj verziji filma pozajmljuje Jan Gunar Roize, Roaldu Amundsenu Kare Konradi, glas liku Beti pozajmljuje An Marit Jakobsen, a glasove određenim likovima daju i Tjobron Har, Džon Brungot i drugi.

- Jednog dana slavni norveški istraživač Roald Amundsen kontaktirao je sa Umbertom Nobilom u namjeri da vazdušnim brodom osvoje Sjeverni pol. Nobile teži da uhvati priliku i uđe u istoriju. Odvodi Titinu sa sobom, gdje nevjerovatni trio kreće u potragu za posljednjim neotkrivenim mjestom na Zemlji. Njihova potraga je uspješna, ali nakon toga dvojica muškaraca počinju da se svađaju oko slave. Očima četvoronožne Titine otkriva se istinita priča o trijumfu i porazu - dodaju iz “Palasa” o ovom filmu.

“Titina” je ostvarenje rađeno klasičnom animacijom, crtanom rukom, a scenario su radili Per Šrajner i Kajsa Nes. Sastavljen je od otprilike 94.000 ručno rađenih slika, i sačinjen je od 4.380 sekundi animacije. U film su uključene i dokumentarne fotografije i isječci iz dokumentarca o ekspediciji koja se desila od 1926. do 1928. godine.

Dosadašnje kritike bile su prilično pozitivne, te je tako francuski magazin “Figaro” opisao film kao izrazito šarmantan, a švedski “Dagens Nyheter” nazvao ga je pravom senzacijom u boji.

Muziku za film radio je Kare Vestrhajm.

Poklon

“Glas Srpske” i “Sinepleks Palas” i ove sedmice nagrađuju čitaoce ulaznicama za novi film na repertoaru.

Svi zainteresovani treba da u 11 časova pozovu broj telefona 051/342-900, a dva najbrža dobiće po dvije ulaznice za jedan film po izboru. Ove sedmice to su filmovi “Napoleon” Ridlija Skota, koji je na repertoaru večeras u 19.30 časova, i “Čudna strana života”, kratki film Pedra Almodovara koji je na programu u 21.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana