Tanja Bošković: Greta nije volela površni Holivud

Aleksandra Rajković
Tanja Bošković: Greta nije volela površni Holivud

Greta Garbo nije volela glamur i taj pogubni površni Holivud, bez obzira na to koliko je bila glamurozna. Ona je bila duboka osoba, po osećanjima, služenju lepoti, ali takođe je bila opčinjena umetnošću.

Rekla je u intervjuu za “Glas Srpske” istaknuta srpska glumica Tanja Bošković, slavna po brojnim ulogama koje je ostvarila u filmovima, pozorišnim predstavama i televizijskim serijama.

Njena najnovija rola je u predstavi “Tajna Grete Garbo”, koju sa uspjehom igra na sceni teatra “Madlenianum”.

* GLAS: Kakva iskustva sa sobom nosi uloga svjetski poznate dive?

BOŠKOVIĆ: To je za mene bio uzbudljiv životni trenutak. Retko se desi da se poklope životni trenutak i onaj koji je umetnički. Prvog januara sam otišla u penziju i više nisam član “Ateljea 212”, nekoliko dana kasnije sam počela da radim komad “Tajna Grete Garbo” u režiji divne rediteljke Đurđe Tešić. Ova rediteljka je više puta režirala predstave u Banjaluci i nosi jako lepe utiske iz Narodnog pozorišta Republike Srpske. Đurđa često govori kako joj nedostaje umetnička atmosfera i način rada iz Banjaluke. Ona je napravila prekrasnu podelu u predstavi “Tajna Grete Garbo”, čak se usuđujem da kažem holivudsku podelu. Miki Krstović i ja smo već 18 godina partneri u predstavi “Jedno ljubavno pismo”. Tražili smo komad u kojem ćemo biti ponovo zajedno, a u “Tajni Grete Garbo” se upravo radi o jednom neverovatnom odnosu između Roberta i Grete. Lik Roberta je napravljen od nekoliko bliskih prijatelja Grete Garbo. Miro Gavran je, znajući detalje iz njenog života, napravio vrlo vešt komad, odlično skrojen. Greta je do te mere bila posebna osoba da mi je bilo potpuno uzbudljivo da se na neki način približim tom neverovatnom karakteru.

* GLAS: Jeste li zadovoljni kako je predstava doprla do publike?

BOŠKOVIĆ: Veoma sam zadovoljna, do sada smo imali tri izvođenja. Premijeru nikada ne računam kao nešto ozbiljno i za mene je to neprijatna situacija. Premijera služi da svi segmenti jedne predstave polako počnu da žive zajedno. Prvih pet izvođenja ne računam, jer tek posle toga ako nešto ne valja, to ide direktno glumcima “na muku”. Pre petog izvođenja to je još uigravanje. Ceo tim predstave se na premijeri predstavlja prvi put i počinje da živi jedan život. Nikada nije dovoljno proba, čini mi se da nam uvek fali bar još pet. Pošto je veliko siromaštvo u kulturi, onda nikad nema dovoljno novca da se još tih pet dana skupi u jednu tačku. Međutim, kada smo imali izvođenje “Tajne Grete Garbo” 2. marta sve je bilo po mojoj meri. Prijateljice iz pozorišta su došle da me gledaju, bila sam veoma srećna i mislim da je to bilo odlično izvođenje.

* GLAS: Šta Gretu Garbo odvaja od svih likova koje ste do sada igrali?

BOŠKOVIĆ: Interesantno je upravo to što se ona nama predstavlja kroz ovaj komad u onim godinama u kojima o njoj ništa ne znamo. Ona je u 36. godini otišla iz glumačkog posla i šezdesetih godina 20. veka bio je jedan pokušaj da se u veličanstvenoj glumačkoj ekipi ponovo vrati na film. Međutim, iz nekih razloga producentske prirode, to se nije desilo. Ne znamo šta se dešavalo Greti pedesetih godina 20. veka. Miro Gavran je upravo u 1954. godinu smestio radnju predstave, kada je ona imala 50 godina. O tom periodu imamo šture podatke, da je živela negde u okolini Njujorka. Greta Garbo je bila izuzetno zanimljiva osoba, ali tajanstvena. Ona nije davala da se lako ulazi u njen život.

Žanr

* GLAS: U kojem žanru je predstava o Greti Garbo?

BOŠKOVIĆ: Ovaj komad je bez pretenzija da bude dokumentaran i predstavio je jedan ženski problem zrelih godina i mislim da to izvanredno komunicira sa publikom. Predstava je i psihološki triler i to mi se takođe dopada, ali ne može se jasno odrediti žanr. Bilo je veoma zanimljivo baviti se Gretom Garbo i njenim životom i ono malo do čega sam mogla da dođem je neverovatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana