Promaja u Helezovoj glavi

Darko Grabovac
Promaja u Helezovoj glavi

Zukan Helez priželjkuje “Oluju” jer ima promaju u glavi. Ovim riječima je jedan banjalučki penzioner prokomentarisao prijetnje koje je ministar odbrane u državnoj zajednici uputio srpskom narodu u Republici Srpskoj.

Da je pravne države koju priziva Helez, on bi završio na optuženičkoj klupi i odgovarao za ko zna po koji put izrečenu prijetnju. Dobro, njemu suđenja i lažna svjedočenja nisu strana. Takođe, “ispaljivanje” zapaljivih izjava poput onih da je bilo bolje da je FBiH nabavila krstareće rakete  kojim bi gađala Beograd i Banjaluku nego respiratore, dojava o ruskim “pejntbol” kampovima po jugoistoku Republike Srpske, proizvodnji dronova, hvalisanja američkim avionima koji lete na Dan Republike Srpske, 9. januara, i drugom širokom lepezom  gluposti, njemu nisu strani.

Čak malo ko smatra ozbiljnim njegovo hvalisanje poboljšanjem standarda i opreme oružanih snaga državne zajednice uz konstantno omalovažavanje oružanog potencijala Vojske Srbije, države koja, za razliku od Zukanove “armade”, ima vlastitu avijaciju.

“Razumije” se ministar odbrane i u finansije jer barata “obavještajnim podacima” kolike su penzije u Republici Srpskoj, i u Srbiji, kako “manjem entitetu” nedostaje novca i da kasne plate i penzije... O “stručnosti” iz oblasti naoružanja ne treba trošiti riječi. Sve je savladao poslije dva susreta sa prijateljima iz NATO-a, na petnaestominutnim “sastancima”  po  hodnicima. Bolje upućeni u oružanim snagama kažu da se razumije i u rakiju pa čak i u praseće pečenje.

Osim što, kako bi narod rekao, lupeta, Helez zapaljivom retorikom širi strah među Bošnjacima. Treba samo zamisliti situaciju kada bi neko od Srba na ministrovo prizivanje “Oluje” i progona srpskog naroda preko Drine, slučajno ili namjerno odgovorio da pazi šta priča kako se ne bi, ne daj bože, ponovila Srebrenica. Vjerujemo da bi skočila čitava sarajevska politička i ambasadorska elita. Zarežala bi čak čistačica iz američke ambasade, a kako ne bi čuveni “demokrata” Majkl Marfi i njegov britanski privjesak i, naravno, turistički biro Kristijana Šmita. Ovako na  Zukanovo lelujanje nema reakcije. Bruka i sramota! I onda se još pitaju što Srbi ne vjeruju strancima na njihove slatkorječive, ali lažne poruke.

Da su normalna vremena, profesor iz Bugojna Zukan Helez ne bi bio član savjeta mjesne zajednice, a kamoli ministar. Jednostavno, on je sramota za bilo koju funkciju... 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana