Промаја у Хелезовој глави

Дарко Грабовац
Промаја у Хелезовој глави

Зукан Хелез прижељкује “Олују” јер има промају у глави. Овим ријечима је један бањалучки пензионер прокоментарисао пријетње које је министар одбране у државној заједници упутио српском народу у Републици Српској.

Да је правне државе коју призива Хелез, он би завршио на оптуженичкој клупи и одговарао за ко зна по који пут изречену пријетњу. Добро, њему суђења и лажна свједочења нису страна. Такође, “испаљивање” запаљивих изјава попут оних да је било боље да је ФБиХ набавила крстареће ракете  којим би гађала Београд и Бањалуку него респираторе, дојава о руским “пејнтбол” камповима по југоистоку Републике Српске, производњи дронова, хвалисања америчким авионима који лете на Дан Републике Српске, 9. јануара, и другом широком лепезом  глупости, њему нису страни.

Чак мало ко сматра озбиљним његово хвалисање побољшањем стандарда и опреме оружаних снага државне заједнице уз константно омаловажавање оружаног потенцијала Војске Србије, државе која, за разлику од Зуканове “армаде”, има властиту авијацију.

“Разумије” се министар одбране и у финансије јер барата “обавјештајним подацима” колике су пензије у Републици Српској, и у Србији, како “мањем ентитету” недостаје новца и да касне плате и пензије... О “стручности” из области наоружања не треба трошити ријечи. Све је савладао послије два сусрета са пријатељима из НАТО-а, на петнаестоминутним “састанцима”  по  ходницима. Боље упућени у оружаним снагама кажу да се разумије и у ракију па чак и у прасеће печење.

Осим што, како би народ рекао, лупета, Хелез запаљивом реториком шири страх међу Бошњацима. Треба само замислити ситуацију када би неко од Срба на министрово призивање “Олује” и прогона српског народа преко Дрине, случајно или намјерно одговорио да пази шта прича како се не би, не дај боже, поновила Сребреница. Вјерујемо да би скочила читава сарајевска политичка и амбасадорска елита. Зарежала би чак чистачица из америчке амбасаде, а како не би чувени “демократа” Мајкл Марфи и његов британски привјесак и, наравно, туристички биро Кристијана Шмита. Овако на  Зуканово лелујање нема реакције. Брука и срамота! И онда се још питају што Срби не вјерују странцима на њихове слаткорјечиве, али лажне поруке.

Да су нормална времена, професор из Бугојна Зукан Хелез не би био члан савјета мјесне заједнице, а камоли министар. Једноставно, он је срамота за било коју функцију... 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана