Marku na platu

 Marijana Miljić Bjelovuk
Marku na platu

Radnici u pojedinim nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj, za razliku od svojih kolega koje si zaposlene u republičkim institucijama, ali i u većim lokalnim zajednicama, ove godine izvisili su za povećanje plate. Pored toga, oni koji drže ključeve opštinskih sefova ne namjeravaju da im nabace koju marku na platu ni u idućoj godini.

Kažu, vidjeće, ako budu rasli prihodi, imaće ih u vidu. Ali da se ne lažemo, kada se kod kas kaže da će te imati u vidu, to uglavnom znači da od toga nema ništa. Svaki put kada se potegne riječ o povećanju platu, kod nas se govori da će se vidjeti. A to vidjeti, nikada da dođe i da se “sa vidjećemo prenese na platnu listu”.

Sudbinu nesrećnih radnika iz manjih lokalnih zajednica dijele i radnici u privredi, uglavnom čitave Srpske, jer su rijetki primjeri gazda koji su povećali plate onima koji im donose milione maraka.

Za razliku od ovih kabadahija sa lokala, izgovori kod gazda su najčešće da rastu njihovi troškovi i da nemaju koju markicu da nabace na platu. A da se ne lažemo, i te­ kako imaju, samo ne daju. Ne odriču se ti markice u korist onih koji im donose zaradu. Zbog takve njihove politike kukaju na sva zvona da nemaju radnike i traže neke tamo iz Turske, Jordana, Bangladeša, Indije... I uspijevaju u tome, ali vjerovatno neće dugo, jer i uvoznoj radnoj snazi neće trebati puno vremena da skonta gdje je i kod koga došla da radi. Uskoro će oni tražiti novog poslodavca, ali ne nekog unutar našeg tržišta, jer su svi oni više-manje u istom košu. 

Takva politika, kako na lokalu, tako i kod gazda, da se razumijemo, bila je prisutna i prije ove inflacije, koja obara sve moguće rekorde. Ni prije se lokalne kabadahije i oni koji sebe nazivaju gazdama nisu odricali koje markice u korist radnika. Međutim, sada se vjerovalo da će, ako ništa, bar trunčicu imati sluha za radnike koji vode borbu za puko preživljavanje. I te kako smo se prevarili. Oni imaju sluha samo za sebe i svoje interese, a radnici, nažalost, kod većine njih služe samo za izrabljivanje.

Ničija nije, što bi naš narod rekao, do zore sjala, pa neće ni njihova. Ostaće oni i bez one šake radnika što im je ostala, pa ko će im onda donositi zaradu. Neće ni oni pomenuti Turci, Jordanci, Bangladešani jer i oni će u kratkom periodu spakovati onaj jedan kofer koji su donijeli i otići... Dakle, ako želite radnike da vam rade, povećajte plate, pa ćete ih imati. U suprotnom, kako je krenulo, ne bi nas iznenadilo da u opštinama ostane samo onaj kabadahija i par njegovih sljedbenika ili da gazda sam ujutro sa porodicom ulazi u pogone i kroji, šije, pravi, piše...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana