Komentar dana

Marina Čigoja
Komentar dana

Hipoteke

 

Koliko je likvidnost preduzeća u Srpskoj uzdrmana i koliko je situacija na tržištu nesigurna najbolje svjedoči podatak da se u posljednje vrijeme znatno povećao broj i vrijednost aktiviranih hipoteka.

Tako je za samo devet mjeseci prošle godine u Republici Srpskoj vrijednost aktiviranih hipoteka iznosila oko 53 miliona maraka, odnosno oko 13 miliona maraka više nego u čitavoj 2010. godini.

Na povećanje broja i vrijednosti aktiviranih hipoteka bez sumnje uticao je pad privredne aktivnosti. Lančano, pad privredne aktivnosti direktno je uticao i na smanjenje prihoda stanovnika, koji su takođe u prošloj godini muku mučili sa aktiviranim hipotekama.

Iako taj broj još uvijek ne zauzima značajan procenat u ukupnim hipotekarnim kreditima u Srpskoj, ove podatke treba shvatiti vrlo ozbiljno. Ako imamo u vidu činjenicu da su prognoze svih relevantnih institucija o oporavku kako svjetske, a posebno domaće ekonomije vrlo skeptične, onda se može očekivati i da se broj i iznos nenaplativih kredita dalje povećava, a samim tim i aktiviranih hipoteka, kao jedne od mjera obezbjeđenja koje banke koriste.

Da je stanje daleko od dobrog pokazuje i podatak da je u Srpskoj u prošloj godini blizu 7.000 žiranata otplatilo više od sedam miliona maraka tuđih kredita.

Očigledno je da se privreda i stanovnici RS nalaze u svojevrsnom kreditnom ropstvu, iz kojeg se u skorije vrijeme ne vidi izlaz.

Ako takvo stanje potraje, realno je očekivati i probleme u samom bankarskom sektoru, jer se postavlja pitanje šta sa nekretninama nad kojima je pokrenut postupak zapljene. Ko će ih kupiti i po kojoj cijeni? Ima li izlaza iz začaranog kruga? Da li je možda bolje razmišljati o reprogramu kreditnih obaveza?

Rješenje svakako nije jednostavno pronaći, jer RS nije izolovana i ona dijeli sudbinu svih zemalja, kako u regionu tako i šire, koje se sve ozbiljnije suočavaju sa nelikvidnosti privrede.

Činjenica je da kriza sve više uzima danak, ali bez obzira na to prioritet mora biti poboljšanje likvidnosti prirede, jer je to jedini način da se izađe iz začaranog kruga, u kojem je svako svakome dužan i u kojem jedan dužnik u ambis vuče drugoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana