Коментар дана

Марина Чигоја
Коментар дана

Хипотеке

 

Колико је ликвидност предузећа у Српској уздрмана и колико је ситуација на тржишту несигурна најбоље свједочи податак да се у посљедње вријеме знатно повећао број и вриједност активираних хипотека.

Тако је за само девет мјесеци прошле године у Републици Српској вриједност активираних хипотека износила око 53 милиона марака, односно око 13 милиона марака више него у читавој 2010. години.

На повећање броја и вриједности активираних хипотека без сумње утицао је пад привредне активности. Ланчано, пад привредне активности директно је утицао и на смањење прихода становника, који су такође у прошлој години муку мучили са активираним хипотекама.

Иако тај број још увијек не заузима значајан проценат у укупним хипотекарним кредитима у Српској, ове податке треба схватити врло озбиљно. Aко имамо у виду чињеницу да су прогнозе свих релевантних институција о опоравку како свјетске, а посебно домаће економије врло скептичне, онда се може очекивати и да се број и износ ненаплативих кредита даље повећава, а самим тим и активираних хипотека, као једне од мјера обезбјеђења које банке користе.

Да је стање далеко од доброг показује и податак да је у Српској у прошлој години близу 7.000 жираната отплатило више од седам милиона марака туђих кредита.

Очигледно је да се привреда и становници РС налазе у својеврсном кредитном ропству, из којег се у скорије вријеме не види излаз.

Aко такво стање потраје, реално је очекивати и проблеме у самом банкарском сектору, јер се поставља питање шта са некретнинама над којима је покренут поступак запљене. Ко ће их купити и по којој цијени? Има ли излаза из зачараног круга? Да ли је можда боље размишљати о репрограму кредитних обавеза?

Рјешење свакако није једноставно пронаћи, јер РС није изолована и она дијели судбину свих земаља, како у региону тако и шире, које се све озбиљније суочавају са неликвидности привреде.

Чињеница је да криза све више узима данак, али без обзира на то приоритет мора бити побољшање ликвидности приреде, јер је то једини начин да се изађе из зачараног круга, у којем је свако свакоме дужан и у којем један дужник у амбис вуче другога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана