Zelenaš uoči hapšenja prodao stan ispod cijene

Nebojša Tomašević
Zelenaš uoči hapšenja prodao stan ispod cijene

Banjaluka - Ročište za trajno oduzimanje nelegalno stečenog stana od 76 kvadrata od Branislava Smiljanića, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznude, završeno je u banjalučkom Okružnom sudu.

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić kazala je da će odluku u ovom slučaju donijeti u zakonskom roku.

Ovaj stan na banjalučkom Bulevaru Stepe Stepanovića, Smiljanić je prodao Veselinu Vukašinoviću 19. septembra 2012. godine.

Okružno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za trajno oduzimanje ove nekretnine 29. oktobra prošle godine, jer smatraju da je Smiljanić stekao krivičnim djelom.

Tužilac Miodrag Bukarica u završnoj riječi je istakao da je stan stvarno vlasništvo Smiljanića i da ga je on samo fiktivno prodao.

- Smiljanić je stan kupio za 145.000 maraka 22. avgusta 2008. godine, a prodao ga je Veselinu Vukašinoviću za 120.000 KM samo četiri dana prije svog hapšenja 23. septembra. Prodaja je bila cilj da se stan koji je stečen krivičnim djelom sačuva. Na to ukazuje činjenica da je prodat ispod kupljene cijene, a vještačenjem prihoda i rashoda Vukašinovića utvrđeno je da on nije imao dovoljno novca za tu kupovinu - rekao je Bukarica i zatražio od suda da stan bude trajno oduzet.

Advokat Vukašinovića Đorđe Stojaković smatra da je njegov klijent stvarni vlasnik stana i da ga je kupio legalno te zatražio da zahtjev Tužilaštva bude odbijen.

Smiljaniću je tokom istrage još 2012. godine banjalučki Osnovni sud donio rješenje o privremenom blokiranju tog stana. Tad mu je zabranjeno i raspolaganje parking mjestom, te još jednim stanom od 44 metra kvadratna na Bulevaru Stepe Stepanovića. Tužilaštvo traži oduzimanje i te imovine, ali i kuće od 160 kvadrata u Čarićima kod Kneževa i kuće od oko 700 kvadrata u Debeljacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana