Završeno suđenje za svirepo ubistvo Gojka Veselića: Presuda Bogdanu Vajukiću biće izrečena utorak

N.T.
Završeno suđenje za svirepo ubistvo Gojka Veselića: Presuda Bogdanu Vajukiću biće izrečena utorak

BANjALUKA - Završnim riječima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjaluci okončano je suđenje Bogdanu Vajukiću (23) iz Koljana kod Laktaša, optuženom za ubistvo Gojka Veselića (76) kojeg je pretukao nasmrt, a tijelo bacio u bunar.

Sudsko vijeće izricanje presude je zakazalo za 21. septembra.

Tužilaštvo je tražilo da se Vajukić kazni u skladu sa zakonom, dok je kćerka žrtve Dijana Petković zahtjevala da mu se izrekne maksimalna zatvorska kazna. 

Odbrana smatra da se ne radi o teškom ubistvu, i traži prekvalifikaciju krivičnog djela u nanošenje tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom.

Prema optužnici, zločin se dogodio 24. januara ove godine u selu Koljani kod Laktaša.  Vajukića terete da je ubistvo počinio na svirep ili podmukao način. U optužnici se navodi da je on  u kuću Veselića tog dana došao između 18.30 i 19.30 časova te  poslije svađe starca fizički napao.

- Više puta ga je udario pesnicima po glavi i tijelu, te mu prignječio grudni koš usljed čega je došlo do poremećaja disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara, te drugih povreda koje su dovele do smrti oštećenog - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da se Vajukić narednog dana vratio u kuću Veselića te sa žrtve skinuo donji veš nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu. Sumnja se da je Vajukić prije ubistva istu veče pokušao da opljačka susjednu kuću. 

Čak je razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobjegao čuvši ukućane kako zovu policiju. Zbog pokušaja te provale Vajukić je te noći kasnije  uhapšen,  a policija tada nije ni znala za Veselićevo ubistvo pa su ga pustili na slobodu.  

Za zločin se saznalo tek 26. januara nakon što je Veselićeva kćerka, inače inspektorka MUP-a RS prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na njegovom imanju.

Vajukić se nalazi u pritvoru, a u Okružnom sudu Banjaluka mu se sudi za drumsko razbojništvo iz  2018. godine koje se dogodilo u mjestu Miloševci kod  Laktaša kada je napao na Srboljuba Ćućuna. Zbog toga napada optužen je za oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, protivpravno lišenje slobode i razbojništvo. 

Vajukić  je ranije osuđivan na novčanu kaznu od 500 KM zbog ugrožavanja bezbjednosti te pola godine uslovno zbog krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana