Ubici poznanika 11 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Ubici poznanika 11 godina zatvora

Banjaluka - Asim Lelo (61) iz sela Pediše kod Sokoca pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 11 godina zatvora zbog ubistva poznanika Mirze Bukve (57) iz Sarajeva.

Ovom odlukom njemu je za godinu smanjena ranije izrečena kazna u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je da je sud uvažio žalbu odbrane i izmijenio i pravnu kvalifikaciju.

- Lelo je sada osuđen samo za ubistvo, dok je prvostepenom presudom bio osuđen i za nedozvoljeno držanje oružja - objasnila je Despotovićeva.

Lelu je Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudio u novembru prošle godine na 12 godina robije za ubistvo Bukve i zbog nedozvoljenog posjedovanja pištolja "CZ M-70" kojim je ubistvo izvršeno. Prema presudi, ovaj zločin se dogodio 12. novembra 2015. godine kada je Lelo prema Bukvi ispalio dva hica iz pištolja. Jedan metak Bukvu je pogodio u stomak nakon čega je prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje je, poslije deset dana, podlegao povredama.

Sve se odigralo u blizini Leline vikendice u selu Pediše. Ubistvu je prethodila kraća svađa zbog toga što je Lelo kamenjem blokirao put pored svoje vikendice. Bukva je tim putem krenuo prema jednoj od mještanki da kupi domaći sir i mlijeko, ali zbog blokade automobilom nije mogao da prođe. Nastavio je pješice. Kada se vraćao sreo je Lelu, koji je bio pijan. Došlo je do svađe. Potom je Lelo potegao pištolj i pucao u Bukvu. Poslije zločina ubica je pobjegao iz sela i poslije dva sata potrage policija ga je pronašla i uhapsila. Njemu je izmjereno 2,24 promila alkohola u organizmu. Mještani Pediša ispričali su da je policija nakon hapšenja dovela Lelu na mjesto zločina i tvrdili su da je on bio toliko pijan da je tokom uviđaja od policajaca tražio da mu natoče još koju čašu rakije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana