Svjedočenje optužene Slavice Injac : Vlasnik Bobar banke najodgovorniji za propast

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Bivša direktorica  Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac, koju terete za nesavjesno poslovanje u slučaju „Bobar banka“ , tvrdi da je za propast ove banke najodgovorniji vlasnik i da je Agencija preduzela sve što je mogla i trebala.

Injac je je u banjalučkom Okružnom sudu kao svjedok svoje odbrane istakla da bi i danas preduzela iste mjere prema Bobar banci, ali bi imala drugačiji odnos prema medijima.

- Mi smo sve dobro uradili, a mediji su Agenciju označili za žrtvu i krivca za sve. Ne zamislivo je da do sada nijedan dužnik nije procesuiran. Agencija je podnijela krivične prijave protiv dužnika i nekih osoba u banci - Izjavila je Injac.

Ona je istakla da je Agencija u periodu praćenja Bobar banke izdala čak 70 raznih naloga za otklanjanje nepravilnosti, što ukazuje da nije propušten adekvatan nadzor.

- Bobar banka je  sve do 31.12. 2012. godine ispunjavala naše naloge i imala pozitivne finansijske rezultate. Što smo banku više pritiskali ona je pronalazila razne načine da zaobiđe naše mjere - kazala je Injčeva.

Istakla je da izvještaje o odlukama Nadzornog odbora u banci o odobravanju kredita Agencija nije ni dobijala.

- Kao direktor Agencije nisam mogla vidjeti te odluke. Osim toga niko nije očekivao da Nadzorni organ banke radi na njenu štetu, to nije prirodno. Takođe banka ima pravo da daje rizične kredite. Vlasnik je ovdje najviše uništavao banku-rekla je Injac.

Pojasnila je da Agencija nije mogla znati za manjak od 10 miliona maraka u trezoru Bobar banke te da  popis cjelokupne imovine nije bio predviđen u redovnim kontrolama.

- Tek po uvođenju privremene uprave u banku  urađen je sveobuhvatan popis i otkriven je taj manjak u trezoru. Popis inače ne bi ni imao smisla ako se ne bi radio u svim poslovnicama. Izgleda da su svi u banci znali za loše poslovanje, ali niko nije o tome obavijestio agenciju, pa ni anonimno. Agencija nije mogla znati za neke stvari koje banka skrivala. Duple knjige su otkrivene  tek po uvođenju privremene uprave - rekla je Injčeva.

Istakla je i da je Bobar banka sve do novembra 2014. godine bila solventna i adekvatnost  kapitala u banci nije bila ugrožena.

- Prinudna uprava u banci se uvodi tek kad adekvatnost kapitala padne ispod šest odsto i banka postane nesolventna. Kada se to desilo i uveli smo prinudnu upravu - rekla je Injac.

Dodala je da je Agencija vlasniku banke nalagala da uradi dokapitalizaciju te je čak poništila dvije emisije hartija od vrijednosti koje su plasirane za tu namjernu jer one nisu urađene u skladu pravilima.

Istakla je da je vlasnik banke iz nje izvukao 40 miliona maraka kroz kredite firmama u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

- Ovdje stalno bila igra mačke i miša, jer Agencija naloži banci da nešto popravi, a ona te naloge nastoji da zaobiđe – izjavila je Injčeva kao svjedok odbrane.

Tužilac Snježana Petković nije ispitala optuženu Injac jer,  kako je rekla, ona kao svjedok odbrane ne polaže zakletvu pa tako nema ni odgovornosti ako ne govori istinu.

Injac terete za nesavjesno poslovanje jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da "Bobar banka" posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122.5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi. Optužnicu protiv Injac još 15 osoba  je podiglo Tužilaštvo BiH. Prema toj optužnici grupa se tereti da je od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovala kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM za koji novac je oštećena Bobar banka. Predmet protiv Injčeve prebačen je u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti, a Republičko tužilaštvo nedavno je izmijenilo optužnicu pa je njoj na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana